Bild: Oscar Stenberg
Bild: Oscar Stenberg

Alla barn har rätt till en trygg uppväxt fri från våld och exploatering oavsett legal status, skriver Anna Rantala Bonnier (Fi), gruppledare socialnämnden, Stockholms stad.

Vi står inför nytt ett problem. Det lever ett par hundra barn i hemlöshet på gatorna runt Stockholm city.

Barn som faller mellan stolarna i ett system som inte vill acceptera det faktum att det finns hemlösa barn i den här staden. Barn som flytt från fattigdom i hopp om ett bättre liv i Europa och som har rätt till vård, boende genom socialtjänsten, mat och 24 kronor om dagen i fickpengar.

Trots det väljer många av de ensamkommande barnen att leva på gatan, i all osynlighet, i skräck om att skickas tillbaka. Sverige måste vakna upp och inse problemet. Det är en situation som aldrig hade accepterats om det var svenska barn det var frågan om.

De barn vi pratar om här är ofta svårt traumatiserade. De har tagit sig över Medelhavet och till sist till Sverige. På flykt från en desperat situation i sina hemländer har de fått uppleva saker de flesta av oss varken kan eller vågar föreställa oss. Det är inte ovanligt att de tvingats sälja sina kroppar, utnyttats i droghandel och misshandlats av gränspolis runt om i Europa.

Dessa barn har av naturliga skäl en stark misstro mot myndigheter och vuxenvärlden, därför är det förståeligt att de inte alltid vill ta emot den vård och omsorg som trots allt erbjuds. Därför måste vi vara lyhörda och ha förmåga att tänka nytt kring hur vi kan hjälpa den här gruppen.

Feministiskt initiativ ser ett behov av nya lösningar. Som det ser ut i dag står vi helt handfallna inför barn som inte är svenska medborgare, inte har sökt asyl eller uppehåller sig i Sverige som papparslösa. Vi kan inte acceptera att det görs skillnad på barn och barn i politiken. Som en del av den rödgrönrosa majoriteten i Stockholm har vi därför påbörjat arbetet med att hitta såväl kortsiktiga som långsiktiga åtgärder för den här gruppen.

Vi har därför träffat företrädare för ungdomsjouren, polisen och socialtjänsten för att få en tydligare bild av situationen. Vi har också tillsatt en tvärpolitisk tjänstepersongrupp inom den rödgrönrosa majoriteten med fokus på gruppen ensamkommande barn.

Som ett första steg vill Feministiskt initiativ undersöka möjligheterna att starta en verksamhet i city särskilt inriktad på att fånga upp de barn som lever på gatan. Vi ser ett behov av att knyta relationer och skapa förtroende mellan barn och vuxenvärld, för att på längre sikt lotsa dem vidare. Det krävs också att det finns en beredskap och kunskap hos andra myndigheter och institutioner att ta emot de här barnen med den respekt och omsorg som måste vara självklar när man arbetar med utsatta barn oavsett legal status.

Även om ensamma barn som lever i hemlöshet är en ny situation för vår stad, så är det knappast ett nytt fenomen i världen. Det finns gott om exempel på hur internationella barnrättsorganisationer arbetar för att återanpassa barn som lever på gatan till en normal tillvaro. Vi måste lära oss från andra länder och se vilka metoder som fungerar.

Vi har en skyldighet gentemot alla barn som vistas i Sverige. Alla barn har rätt till en trygg uppväxt fri från våld och exploatering, oavsett legal status. Barn är barn oavsett var de kommer ifrån och vart de än befinner sig.

Anna Rantala Bonnier (Fi), gruppledare socialnämnden Stockholms stad