På söndag har alla vi som avskyr fascism och rasism ytterligare en chans att manifestera mot de fascistiska vindarna över Europa. Din röst är viktig.

I Europa blåser åter rasismens vindar. Precis som efter första världskriget och depressionen växer nu många antidemokratiska rörelser som en följd av den ekonomiska krisen. 26 miljoner människor står arbetslösa samtidigt som miljontals saknar sociala trygghetsnät.

I Storbritannien ser missnöjespartiet UKIP ut att bli största parti i det brittiska valet till Europaparlamentet. Att partiledaren offentligt säger att det är obehagligt att ha rumäner till grannar minskar inte stödet. I Frankrike verkar Nationella Fronten göra ytterligare ett rekordval liksom Jobbik i Ungern. I spåren av krisen i Grekland väntas Gyllene gryning göra ett starkt val.

Läget är inte mycket bättre i Norden där högerpopulistiska och rasistiska partier fortsätter att växa. I Sverige väntas Sverigedemokraterna få plats i EU-parlamentet på söndag.

Vad de här rörelserna har gemensamt är dess extrema nationalistiska särdrag. Deras lösning på allvarliga ekonomiska samhällsproblem är alltid att peka ut en minoritet som ansvarig. Aldrig att kritisera maktstrukturer, demokratiunderskott eller bristen på en rättvis fördelning.

I Sverige annonserar Sverigedemokraterna i kollektivtrafiken i Stockholm med budskap som att ”stoppa det organiserade tiggeriet.” Nazister håller demonstrationer, besöker skolor och utför politiska våldsdåd som till exempel överfallet mot feminister i Skåne tidigare I våras. Det finns all anledning att vara orolig. Men det finns också skäl att vara hoppfull.

Som ett svar på SD:s affischer dök det upp spontana lappar, tejpade på tunnelbanans perrong med texten ”Tänk på avståndet mellan fakta och fördom” och ”Se upp för rasismen, dörrarna stängs”. Små protester i det offentliga rummet utförda av människor som vägrar låta rasister och fascister få stå oemotsagda.

Tusentals människor protesterar mot Sverigedemokraternas och andra fascisters torgmöten genom att vända ryggen bort, tyst och fredligt. Det är en protest som inte stör SD:s möten genom att skrika eller försöka hindra dem. Men som ändå tydligt markerar och tar ställning för alla människors lika värde och rätt.

Att synliggöra skillnaden mellan demokratins principer och partier som i sin ideologi är antidemokratiska, har aldrig varit viktigare.

På söndag har alla vi som avskyr fascism och rasism ytterligare en chans att manifestera mot de fascistiska vindarna över Europa. Fascisterna och rasisterna må vara fler än på länge. Men vi andra, vi som tror på demokratin och allas lika värde är många gånger fler. Därför är din röst viktig på söndag.

Anders Österberg, ordförande Akalla S-förening
Lawen Redar, riksdagskandidat Socialdemokraterna Stockholm