När debatten inför valet hettar till flagnar Centerpartiets ambitioner att vara regeringens gröna röst. Först tog regeringen bort kväveskatten och härom dagen förklarade miljöminister Andreas Carlgren (C) att jordbruket ska minska sin skadliga användning av kvävegödsel, inte genom tvingande lagar eller ekonomiska styrmedel, utan på frivillig väg. En uppenbar flirt med dem av partiets kärnväljare som ännu finns kvar i jordbruket.

Ledande centerpartister missade inte heller tillfället att larma och göra sig till när oppositionen förklarade att de vill höja bensinskatten med 49 öre. Billig populism av centerpartisterna, eftersom höjd bensinskatt inte behöver innebära större regionala klyftor om det kombineras med till exempel generös avdragsrätt eller sänkt fordonsskatt i glesbygden.

Vad vi ser är desperata inlägg från ett parti som har tappat all trovärdighet i de regionalpolitiska frågorna. Centerpartiet har i regeringsställning inte lagt några förslag för att bromsa ”den sociala och regionala klyvnaden av Sverige”, som var Maud Olofsson uttalade ambition när hon tillträdde som partiledare. Tvärtom, marknadsfundamentalisterna i det nya Centerpartiet har genom en rad avregleringar förvärrat tillståndet. Det blir dyrare och sämre villkor för glesbygden när länstrafikbolagen ska konkurrensutsättas och bilprovningsmonopolet avskaffas.

När Maud Olofsson var på landsbygdsriksdagen i Sunne nyligen sa hon att apoteksavregleringen har gjort att Sverige ”nu inte längre är som Nordkorea och Kuba”. Knappast kul eller uppmuntrande för dem som är oroliga för vad som ska hända med småorternas apoteksombud, som fått en respit på tre år.

Framtiden är också oviss för en fortsatt skatteutjämning, som är en förutsättning för att Sverige utanför storstäderna ska klara sjukvård och välfärd. Centern har således vänt sina kärnväljare ryggen och har svårt att vinna nya. Vart Maud Olofsson än vänder sig väntar nya röstförluster.

Fredrik Reinfeldt sa om Centern tidigare i våras till liberala ledarskribenter att ”det är lite oklart var de befinner sig i dag” och ”till slut vet ingen var de är någonstans”. Statsministerns offensiv bland småföretagare och hans och Anders Borgs besök hos Scania häromdagen, trots att fordonsindustrin är Maud Olofssons bord, kan tyda på att Reinfeldt tror att Centern faller ur riksdagen och att han därför vill försöka vinna de rösterna för sitt eget partis del.

Röstkannibalism – de borgerliga partiernas favoritgren – väntar.