Bland AB Volvos fackliga representanter finns inte en enda kvinna. Foto: AB Volvo/pressbild

Volvo Cars bygger sin första amerikanska bilfabrik i South Carolina, rapporterar Dagens Arbete. Delstaten är känd för att dess ledning aktivt kämpar mot facket.

Volvo Cars bygger nu sin första bilfabrik i USA i delstaten South Carolina. Delstatens administration, med guvernör Nikki Haley i spetsen, har gjort sig känd för att aktivt bekämpa fackföreningsrörelsen.

Volvo Cars presstalesman Stefan Ellström säger till Dagens Arbete att det inte finns några legala hinder att organisera sig fackligt i South Carolina. Han menar att Volvo välkomnar facklig organisering.

– Vi har bara positiva erfarenheter av att de anställda är organiserade i fackföreningar. Det är en självklarhet för oss att de fackliga rättigheterna respekteras, säger Stefan Ellström till Dagens Arbete.

Men South Carolinas guvernör Nikki Haley, som är konservativ republikan, är känd för sin antifackliga kamp. Härom månaden var hon med i en radioreklam från flygplanstillverkaren Boeing som riktade sig direkt till Boeings anställda i delstaten. Syftet var att avråda arbetarna från att organisera sig fackligt.

På en företagsmässa i april sa Nikki Haley att hon ”går i höga klackar inte för att det skulle vara modernt, utan för att vi sparkat ut fackföreningarna alla veckans dagar så länge som jag varit med”.

South Carolina satsar hårt på att locka till sig stora företag med låga löner och generösa lån för företagen. Volvo Cars kommer enligt tidningen Post and Courier att få sammanlagt två miljarder kronor i investeringsstöd av delstaten.