Stefan Löfven inför presskonferensen. Bild: Elsa Persson

regeringsbildning Vänsterpartiet kommer att släppa fram Löfven som statsminister på fredag. Men partiet hotar med misstroendeförklaring om regeringen lägger fram förslag om försämrad arbetsrätt eller fri hyressättning för nya lägenheter.

Först att hålla presskonferens efter talmansrundan på onsdagen var statsministern.

– Jag är redo att låta mig nomineras till Sveriges statsminister, sa Stefan Löfven när han inledde sin pressträff om läget i regeringsbildningen.

Stefan Löfven förtydligade att den överenskommelse som finns om regeringssamarbete mellan S, MP, C och L inte förhindrar samarbete med andra partier, som till exempel Vänsterpartiet, på andra politiska områden än de som finns i överenskommelsen.

På frågan om eventuella löften till V-ledaren Jonas Sjöstedt om att driva vissa frågor, sa Stefan Löfven att han och Socialdemokraterna driver sina egna frågor.

Han fick frågan om avdragsrätten på fackföreningsavgiften är något som S kommer att driva att få behålla.

– Vi tycker att avdragsrätten är bra, det är rättvist eftersom arbetsgivarna drar av sina avgifter i sina medlemsorganisationer. Vi vill driva den här frågan, men det är något som vi måste ta budgetförhandling för budgetförhandling, sa Stefan Löfven.

Läs också: V vill inte rösta fram Löfven – i nuläget

Även när det gäller att kämpa för de reformer som förra regeringen drev igenom tillsammans med Vänsterpartiet lät Stefan Löfvens besked positivt ur V:s synpunkt, även om han inte gav några tydliga svar.

– Det är klart att jag kommer att kämpa för de reformer som jag tycker är bra, och det är många av de vi drev igenom. Det viktiga här är att det är vi i Socialdemokraterna som framför våra krav, sa Löfven.

På en fråga om vad han kallade sina kontakter med Jonas Sjöstedt svarade han »samtal«.

Lite senare när Jonas Sjöstedt hade pressträff uppgav han att V kommer att trycka gul knapp, alltså släppa fram Löfven i statsministeromröstningen på fredag. Han sa att den mening i regeringsöverenskommelsen som slår fast att V inte ska få inflytande över den politiska inriktningen är »tillintetgjord«.

– S och V har gjort överenskommelser som i praktiken sätter den ur spel, sa Jonas Sjöstedt.

Jonas Sjöstedt berättade att han fått löften från Löfven om att Socialdemokraterna i budgetförhandlingar kommer att driva att få behålla eller återinföra de så kallade jämlikhetsreformer som den tidigare S+MP-regeringen drev igenom tillsammans med Vänsterpartiet. På en direkt fråga sa han att dessa löften finns på papper, men att de inte kommer att bli offentliga.

– Vänsterpartiet har begärt att delar av det som handlar om arbetsrätten och marknadshyror ska lyftas bort ur överenskommelsen. Där har vi fått ett blankt nej, sa Sjöstedt.

Därför, sa han, kommer V att lägga fram en missförtroendeförklaring mot regeringen om förslag som försämrar arbetsrätten eller går i riktning mot marknadshyror läggs fram. På frågan om hur övriga riksdagspartierna skulle förhålla sig till detta hot om misstroende och de förslag det gäller, om Las och marknadshyror, sa Jonas Sjöstedt.

– Jag tror att det blir så att då läggs de förslagen aldrig fram, det blir först en misstroendeförklaring, sa Sjöstedt och sa att han tror att det andra partier i riksdagen skulle ta sin chans att rösta bort Löfven om tillfälle ges.

V betonar att de nu är »vänsteroppositionen«.

– Att vi avstår omröstningen på fredag innebär inte att vi är en del av underlaget, vi motsätter oss det. Vi kommer att rösta för de förslag som vi är för, till exempel familjeåterförening, och emot de förslag vi inte gillar, sa Jonas Sjöstedt.