Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiet.

EU Partistyrelsen i Vänsterpartiet har slagit fast att man inte aktivt tänker driva frågan om att lämna EU inför EU-valet i maj. Men beslutet har väckt upprördhet inom partiet.

I V:s partiprogram står det att EU inte uppfyller minimikraven på ett demokratiskt samarbete, och att partiet därför ska driva att Sverige ska lämna unionen. Det här beslutet ska inte drivas aktivt av Vänsterpartiet i kampanjen inför Europaparlamentsvalet, det har partiledningen slagit fast.

Men Sveriges Radio Ekot rapporterar nu att många inom partiet är upprörda över partiledningens beslut att tona ned kravet på EU-utträde, eftersom det går emot partikongressens beslut.Även i partiledningen finns flera ledamöter som tycker att meningen om att inte driva krav på EU-utträde inte borde finnas med i valplattformen. Det har de skrivit i en reservation mot beslutet.

Ytterst avgör Vänsterpartiet vad som ska stå i valplattformen under partiets valkonferens i februari. Partiledaren Jonas Sjöstedt har själv aktivt drivit frågan om att lägga utträdeskravet åt sidan inför Europaparlamentsvalet. Han anser inte att ställningstagandet är något nytt.

– Det här inte något nytt, Vänsterpartiet har inte drivit kravet på EU-utträde på många år.