Foto: Phil Jamieson / Centerpartiet

Regeringsbildningen I 64 kommuner runt om i landet samarbetar Socialdemokraterna med Centerpartiet efter höstens val. Centern är det parti som oftast spräcker Alliansen och går över blockgränsen. 

Om åtta dagar röstar riksdagen om de godkänner Stefan Löfven (S) som statsminister. Vilka andra partier Socialdemokraterna vill gå fram med i den omröstningen är ännu oklart, men det är ingen hemlighet att Löfven företrädelsevis vill se ett blocköverskridande samarbete med framförallt Centerpartiet.

Men fram tills nu har positionerna mellan S och C på riksplanet varit låsta. Annat är det på kommunalnivå.

I 64 kommuner samarbetar de två partierna, rapporterar SVT Nyheter. Bland annat i Örebro, Kalmar, Södertälje och Västerås.

– Vi förhandlade med båda sidor, men samarbete med Socialdemokraterna gav oss mer centerpolitik säger Vicki Skure-Eriksson, kommunalråd (C) i Västerås till SVT Nyheter.

Tillsammans med Socialdemokraterna, Miljöpartiet, och Liberalerna styr de Västerås sedan i höstas. C valde den sida som erbjöd bästa politiska helhet – det blev ett fortsatt S-samarbete.

Visserligen är det vanligast på kommunnivå att Centerpartiet styr tillsammans med de andra allianspartierna, men Centern är samtidigt partiet som oftast spräcker Alliansen och går över blockgränsen. C styr oftare med S än vad MP och V gör.

Vänsterpartiet styr med socialdemokraterna i 51 kommuner, Miljöpartiet gör det i 37 kommuner och Liberalerna gör det i 37 kommuner.

Moderaterna och Socialdemokraterna styr tillsammans i 26 kommuner, bland andra Eskilstuna, Köping och Båstad.

Läs mer: C troligast att hamna i regering

Läs mer: Regeringsalternativen och dess möjligheter

Läs mer: Allt du behöver veta om regeringsbildningen