S-toppen Marita Ulvskog vill se en uppdaterad bostadsministerpost. Civilminister Ardalan Shekarabi är en kandidat. Dessutom ser hon utrymme för omgörning i utbildningsdepartementet.

Efter att Mehmet Kaplan och Åsa Romson avgått stundar nu Miljöpartiets kongress. Snart är det dags för Stefan Löfven att presentera nya statsråd. LO och flera tunga socialdemokrater har krävt att S ska ta över bostadsministerposten.

Det gör även Marita Ulvskog (S). Men hon vill gärna uppdatera posten till bostads- och samhällsbyggarminister.

– Sittande civilminister Ardalan Shekarabi skulle kunna lämna över upphandlingsfrågorna till ett annat statsråd och bli samhällsbyggarminister. Men det finns säkert tio andra namn som skulle sköta uppdraget bra, säger hon till Dagens Arena.

Hon betonar att ansvaret för en så viktig samhällsbyggaruppgift bör ligga på Socialdemokraterna.

– Det behövs erfarenhet av stora projekt som ett litet parti som för första gången sitter i regering inte har. MP kanske skulle göra ett bra jobb men det är inte en rimlig ansvarsfördelning, säger Ulvskog.

Hon vill inte spekulera i en större regeringsombildning men pekar på att det sitter tre statsråd i både socialdepartementet och utbildningsdepartementet. Internt har högskoleminister Helene Hellmark Knutsson (S) tidigare pekats ut som utbytbar.

– Jag konstaterar bara att det finns många statsråd i de två departementen, gränsdragningarna kan bli lite oklara. Det finns säkert en klok tanke bakom det, men det finns utrymme för omgörningar om man skulle vilja. Man kanske vill lyfta ut någon och ge hen ett eget departement, säger Marita Ulvskog.

Hon tycker att avgående språkrör Åsa Romson har åkt på en del smällar hon inte förtjänat. Men är mycket nöjd med att Romsons ersättare Isabella Lövin får en mer central ministerpost än biståndsminister.

– Jag förstår inte hur MP kunde gå med på att skicka iväg henne att spendera merparten av tiden utanför Sveriges gränser. Hon är en väldigt kompetent och sympatisk människa. Men det är synd att hon inte är socialdemokrat.

Marita Ulvskog själv är inte sugen på att lämna Europaparlamentet för Rosenbad.

– Jag har suttit tio år i regering, det är väldigt lång tid. Nu ska det vara andra människor som har nya erfarenheter. Det finns många att ta av, säger hon.