Bild: Johan Ödmann

Regeringen ska se över reglerna för sjukskrivningar. ”Det finns skäl att undersöka om sjukförsäkringssystemet är anpassat för psykisk ohälsa”, säger socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M).

Sjukskrivningar som en följd av psykisk ohälsa ökar. Nu överväger regeringen att ändra reglerna i sjukförsäkringen, rapporterar Dagens Nyheter.

På torsdagen får Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) i uppdrag av regeringen att granska hur sjukförsäkringen fungerar för personer som är sjukskrivna med psykiska diagnoser.
– Det finns verkligen skäl att undersöka om sjukförsäkringssystemet är anpassat för psykisk ohälsa och om det är rustat för den här ökningen, säger socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) till DN.

Kristersson menar att en sjukskrivning ofta blir kontraproduktiv för personer med psykiska sjukdomar.
– Jag önskar att de som blir ordinerade sjukskrivning också i hög grad ordineras att det i sjukskrivningen ingår att de ska vara på arbetet kanske ett par timmar i veckan, säger Ulf Kristersson.

I det fall det inte fungerar med arbetsträning tycker Kristersson att ett yrkesbyte ska övervägas.
– Det är en svår omställning för alla att byta arbete eller arbetsuppgifter, men det här fungerar ganska bra i dag för dem med somatiska sjukdomar. Vi har betydligt svårare att ringa in vilka arbetsuppgifter en person med psykiska diagnoser kan byta till. Vi behöver granska om det här kan göras annorlunda, säger Ulf Kristersson.