Justin Trudeau (Wikimedia)

Val i Kanada Han var redan en känd person. Men den 3 oktober 2000 väcktes många liberalers förhoppningar om att partiet här såg sin framtid. Men det skulle dröja ett tag.

Den 28-årige Justin Trudeaus tal vid sin fars Pierres statsbegravning i oktober 2000 satte starka spår. Den äldste sonen fick gäster som Jimmy Carter och Fidel Castro att både skratta och gråta över minnestalet.

Pappan hade etablerat landet på den internationella arenan på allvar. Han var Liberalernas ledare 1968-84 och premiärminister åren 1968-79 och 1980-84.

Kanada motsatte sig Vietnamkriget, upprättade diplomatiska förbindelser med Kina och Kuba och drev på i fredsopinionen. 1969 väckte Pierre Trudeau stor uppmärksamhet när han tog emot och pratade världsfrågor med John Lennon och Yoko Ono på sitt kontor.

Pierre Trudeau och hans 29 år yngre fru Margaret skildes 1977, och fadern fick vårdnaden om de tre sönernas uppväxt. Justin var elva år när han följde med pappa till Sovjet och såg Leonid Brezjnev på lit-de-parade.

Men vid faderns begravning 2000 var han lärare i matematik och franska i Vancouver och hade inga planer på en politisk karriär. Familjen hade drabbats hårt också av att brodern Michel hade omkommit i en skidolycka bara två år tidigare.

Justin återvände senare till hemstaden Montreal och blev där parlamentsledamot för en valkrets 2008, och Liberalernas ledare 2013 och premiärminister 2015.

Nu siktar han som 49-åring på en tredje period och blir om han sitter kvar och efter att Angela Merkel lämnar den längst sittande av G7-ledarna.

Kritiken mot Trudeau handlar ofta om att han gör spektakulära utspel och framträdanden, men att det är mycket snack och lite verkstad. ”Showbiz liberalism” har det kallats och förre högerledare sa att Trudeau är ”för upptagen med att umgås med kändisar”. Som ny premiärminister hamnade han på Vogues omslag.

Trudeau sätter onekligen stor vikt vid det yttre och hur saker ser ut. Ett kul exempel på det är hans första möte med nyvalde Donald Trump. Justin Trudeau har inför första hälsningen noga studerat Trumps vana att ”kapa” besökarens hand när Trump hälsar på någon. Trudeau läser av detta och fattar samtidigt tag i Trumps arm som blir uppenbart störd.

I två omtalade vallöften som gavs redan 2015 har regeringen onekligen levererat. Den 17 oktober 2018 blev cannabis legaliserat i landet, utan vad det tycks med några stora omvälvningar. Högeroppositionen sa att de skulle riva upp beslutet, men verkar ha ändrat sig.

Det andra är koldioxidskatten. Från 2019 är skatten motsvarande 140 kronor per ton koldioxidutsläpp. 2022 ska skatten vara uppe i 350 kronor per ton. Men i systemet finns en ”återbäring”, för många ska det rent av bli en nettoförstärkning i hushållskassan. Modellen har hämtats från provinsen British Columbia i västra Kanada där den använts länge.

Samtidigt får Liberalerna kritik från miljörörelsen för att de står bakom olje- och gasledningar till grannlandet USA från mellan-Kanada.

2019 fick Trudeau stark kritik efter att ha påståtts försöka stoppa en granskning av Quebec-företaget SNC-Lavalins mutaffärer i Libyen under Khaddaffitiden. Hans justitieminister avgick efter att hon ansåg sig ha blivit utsatt för påtryckningar av folk i premiärministerns närhet. Trudeaus kompis redan från studenttiden i Montreal som också blev hans ledande rådgivare, Gerald Butts, tvingades också gå.

Samma år dök det upp bilder av Trudeau i ett svartfärgat ansikte i samband med en studentfest 2001 i Vancouver. Han gjorde offentlig avbön.

2020 avslöjades att välgörenhetsorganisationen WE Charity som fått regeringens uppdrag att samordna stöd till studenter under pandemin samtidigt hade betalt stora belopp för att Trudeaus mor, bror och fru skulle medverka som talare på WE Charity-arrangemang.

Att han tog med sig familjen på semester på Aga Khan IV:s semesterö i Bahamas 2017 ledde också till hård kritik.

 

Text: Janne Sundling