Johan Ingerö, Timbro och Tove Lifvendahl, chef SvD Ledare. Bild: Timbro, Fores.

paradisläckan Efter söndagens avslöjande om att Svenskt Näringslivs ordförande gömt pengar i skatteparadis, har kritiken varit hård. Men det finns de som tycker att Östling bara skatteplanerat smart och att han har rätt i sin kritik av vad skattepengar används till.

Kritiken mot Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling har både handlat om att han placerat pengar i lågskatteländer som Malta och Luxemburg, och att han ifrågasatte vitsen med att betala skatt i Sverige.

– Man frågar sig också: Betalar man in 20–30 miljoner per år – vad fan får jag för pengarna? säger Leif Östling till Svt:s reporter i inslaget i Uppdrag Granskning som sändes i söndags kväll.

Trots att Östling senare backade från uttalandet, och menade att han uttryckt sig slarvigt, har hans ord redan blivit bevingade.

Under hashtaggen #vadfanfårjag har bland annat SSU men också enstaka debattörer tagit till sin uppgift att berätta om allt gott som skattepengar används till och som rimligen Leif Östling också tagit del av.

I kommentarer på ledarsidan i DN och ekonomisidorna i SvD varnas för att Leif Östlings inställning till skatt är en samhällsfara om den sprider sig till bredare folkskikt.

Men alla är inte kritiska.

Här är några av dem som har stått upp för Leif Östling hittills:

* Hanne Kjöller

Journalisten och krönikören Hanne Kjöller kritiserar i en krönika i Expressen medier och allmänhet för dubbelmoral i sitt fördömande av Leif Östling, och jämför med »journalister och rörmokare« som väljer att göra rese- och rotavdrag när de istället kunde betala mer i skatt:

»Visst ska var och en betala den skatt riksdagsmajoriteten beslutat om. Men att döma av programmet så är det ju precis detta Leif Östling har gjort. Däremot har han inte betalat mer skatt än han behöver. Men räck upp handen alla som gör det.«

* Lotta Engzell-Larsson, Dagens Industri

Liksom Hanne Kjöller tycker Lotta Engzell-Larsson, ledarskribent på Dagens Industri, att anklagelserna mot Leif Östling är svaga. Hon påpekar att han inte anklagas för något brott, och att han själv uppger att han skattat enligt gällande regler på Malta och Luxemburg för sina tillgångar där:

»Det är samtidigt viktigt att skilja på knarkbaroner som lönnmördar politiker och tvättar pengar som en del av sin verksamhet, och framgångsrika chefer som lagligt försöker slippa betala 60 procent i skatt på hela sin inkomst. Personer som Leif Östling, som blivit rika på sin lön, visar att den sociala rörligheten fungerar.«

* Tove Lifvendahl, chef för SvD Ledare

Även ledarsidan i SvD jämför Leif Östlings placerade miljoner i Malta och Luxemburg med vanliga svenskars deklarationer:

»Gör det svenska folket till snåla girigbukar som bara tänker på sig själva, när de sitter med sina avdrag för resor till jobbet och hushållsnära tjänster?«

Personer som Leif Östling, som blivit rika på sin lön, visar att den sociala rörligheten fungerar.

* Sylvia Asklöf Fortell, Blekinge Läns tidning:

Sylvia Asklöf Fortell, ledarskribent på Blekinge Läns Tidning, ser Östlings åsikter som »ord i rättan tid« Leif Östling har gjort Sverige en tjänst och »är inte belagd med något brott. Han har betalat skatt i Sverige, precis som han ska, en ganska maffig sådan dessutom, och i Tyskland när han ska det. Vad dessa debattörer egentligen är upprörda över är, att han inte frivilligt har givit upp mer av sina pengar.«

* Timbro

Johan Ingerö, välfärdsansvarig på tankesmedjan Timbro, kritiserar de allianspartier som stämde in i kritiken av Leif Östling under måndagen. Han medger att Östling uttryckt sig »slängigt« men tycker att reaktionen borde ha varit annorlunda.

I ett långt inlägg på sin Facebook-sida kritiserar han borgerliga röster som inte tar »chansen att haka på diskussionen om vad vi egentligen får för skattepengarna« och radar upp kris i vård, skola och inom polisen som argument.

»Allianspolitiker borde ha ställt sig på hans sida. Istället ställde de sig bredvid mobbarna i LO-borgen. Grattis, verkligen.«

Vad Malta sysslar med när de lockar med låga skatter är inte illojal skattekonkurrens, utan »de skapar förutsättningar för företagande och entreprenörskap«, sade Ingerö i en debatt i Svt Aktuellt på måndagskvällen.

* Stockholms handelskammares blivande kommunikationschef

Robert Östholm, som snart tillträder som kommunikationschef på Stockholms Handelskammare, skriver i en kommentar under Ingerös Facebook-inlägg:

»Man bör separera hans uttalanden från den större diskussionen: Sverige har så brutalt höga skatter att det faktiskt blir lukrativt att som enskild konsult ha bolag på Malta, oavsett yrkesområde.«

* Vissa medlemmar i Svenskt Näringsliv

Branschorganisationerna Teknikföretagen och Skogsindustrierna uppger för SvD Näringsliv att de har fortsatt förtroende för Leif Östling som ordförande för Svenskt Näringsliv.

»Han har uttalat sig som privatperson och inte som ordförande i Svenskt Näringsliv« säger Anna Lööf, pressekreterare på Teknikföretagen till tidningen.

* »Stå upp för Leif Östling« på Facebook

Traditionsenligt har en Facebook-sida bildats, med namnet »Stå upp för Leif Östling«. Den har dock inte samlat så många anhängare: i morse var de upp i 52 stycken, men något senare på dagen hade antalet sjunkit till 38.