Clara Berglund, Sveriges Kvinnolobby.

Vårbudgeten får hård kritik från Sveriges Kvinnolobby. »Inte ett spår av att man vill att kvinnorna ska komma ikapp«, enligt generalsekreterare Clara Berglund.

Tidigare i år kritiserade FN:s Kvinnokommitté den svenska migrationspolitiken för bristen på jämställdhetsperspektiv. Och efter att vårbudgeten nu presenterats stämmer Sveriges Kvinnolobby in i kritiken.

– Jag är förvånad. Inför höstbudgeten var regeringen ute och slog sig för bröstet kring att man skulle ha ett tydligt jämställdhetsperspektiv, i sin analys såväl som i sin fördelningspolitik. Men i vårbudgeten finns inte alls samma fokus, säger Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnolobby.

Hon tillägger att det är bra att regeringen valt att satsa mycket på integration och migration, men är besviken över att det är en så total avsaknad av jämställdhetspektiv i migrationspolitiken.

För även om vårbudgeten visar på siffror över hur utrikes födda kvinnors sysselsättning ökar i Sverige, är sysselsättningen bland utrikes födda män fortfarande tio procent högre än bland utrikes födda kvinnor.

– Det syns inte ett enda spår av att man vill att dessa kvinnor ska komma ikapp. Man borde till exempel utforma utbildningsinsatserna utifrån kvinnors förutsättningar. I vårbudgeten finns till exempel snabbspår med utbildningar till kock och slaktare och liknande, men trösklarna är väldigt höga för att nyanlända kvinnor med en låg utbildningsnivå som kommer från länder där kvinnor inte deltar i arbetskraften i samma utsträckning  ska kunna använda dessa satsningar. Man behöver anstränga sig mer här, säger Clara Berglund.

Ett annat jämställdhetsproblem när det gäller migrationen är att de allra flesta nyanlända som kommer till  Sverige i dag är män. Under förra året var 70 procent av de asylsökande män och 90 procent av de ensamkommande barnen pojkar. Clara Berglund säger att ett sätt att uppnå en jämnare balansvore att öka anhöriginvandringen.

– Kvinnorna är i majoritet när det gäller anhöriginvandring, men i stället för att släppa in dem har man just strypt anhöriginvandringen. Och det senaste utspelet, att man skulle avsätta en del av kvotflyktingsplatserna till anhöriginvandrare är bara ännu mer fel – det är ju bara att ställa en grupp kvinnor mot en annan grupp kvinnor. På det viset kommer man aldrig uppnå balans, säger hon och fortsätter:

– Det är inte så att det saknas förslag för att komma till rätta med de här sakerna. Att se över flexibiliteten och garantinivån i föräldraförsäkringen skulle exempelvis göra mycket, det nuvarande systemet gör ofta att de utrikes födda kvinnorna fastnar i hemmet under långa perioder. Tyvärr vågar inte regeringen genomföra något.