Regeringsbildningen 60 dagar efter valet föreslår nu talmannen Kristersson till statsministerkandidat. Förslaget läggs officiellt på måndag nästa vecka. Riksdagen ska då få rösta om förslaget. 

Talmannen Andreas Norlén håller presskonferens och uppger att han inte ser någon väg framåt att ge ytterligare sonderingsuppdrag.

Annie Lööfs (C) chanser att sondera visade sig vara en oframkomlig väg efter att Moderaterna och Kristdemokraterna sagt att de inte går med på det.

På måndag, när talmannen officiellt lägger fram Ulf Kristersson till statsministerkandidat, kommer det även presenteras vilka partier som M-ledaren vill regera med.

– Vi befinner oss i en situation som vi inte upplevt tidigare. Det är inte på förhand uppenbart hur olika partier kommer att ställa sig. Jag har förstått att hans regeringsunderlag måste förtydligas något för att olika partier vet vad de ska ta ställning till, säger Norlén.

Ulf Kristerssons regeringsunderlag är alltså inte klart, han ska återkomma till talmannen med en konkret konstellation.

Det förslaget kommer riksdagen att få rösta om, tidigast nästa onsdag. Det enda som skulle kunna få talmannen att ändra sig är om det skulle komma fram ett förslag om en annan statsministerkandidat som har en majoritet.

Något Norlén håller för otroligt.

Den femtonde november ska 2019 års budget läggas fram. Om ingen regering har bildats tills dess kommer en övergångsbudget läggas fram av övergångsregeringen.

Oppositionen kan dock också lägga sina egna budgetpropositioner. Om omröstningen kommer före eller efter budgetdebatt och budgetomröstning är ännu oklart.

– Man kan diskutera om statsministeromröstningen ska äga rum före eller efter budgetdebatten, säger Norlén.

Läs mer: Övergångsbudget: Pensionärsskatten enda löftet som kan bli av

Läs mer: SD öppnar för att rösta för en M-budget

Klockan 11:00 håller Ulf Kristersson presskonferens om regeringsbildningen.