Bild: Jonna Sima.

Trots att flera kommuner åtagit sig att erbjuda boendeplatser till EU-migranter under vintern kommer endast en bråkdel få tak över huvudet. Det visar Dagens Arenas kartläggning.

Det är mycket svårt att uppskatta hur många EU-migranter som i dag befinner sig i Sverige.

Enligt Martin Valfridsson, nationell samordnare för arbetet med utsatta EU-medborgare, beräknas antalet ligga runt 4 500. Men enligt många frivilligorganisationer som arbetar med denna grupp är det allt för lågt räknat.

Stockholm rör det sig om minst 680 personer, uppger stadens socialförvaltning. Enligt kommunens åtagande ska de erbjudas boende om temperaturen sjunker under minus sju grader eller vid stora avhysningar. Men endast 130 platser finns. Majoriteten kommer med andra ord inte att få tak över huvudet i vinter.

Även om uppgifterna om antal EU-migranter och kommunernas åtaganden skiljer sig åt, upprepar sig detta mönster i Malmö, Göteborg och Uppsala. Det visar Dagens Arenas kartläggning av boendeplatser för EU-migranter inför vintern.

Så här ser det ut i respektive kommun:

Stockholm
Stockholm Stad ska i år erbjuda 130 boendeplatser för EU-migranter på Vinternatt, som finns på tre olika platser i staden. Dock kommer 20 av dessa platser inte finnas tillgängliga på ett antal veckor då Frälsningsarmén som tidigare tillhandahållit dessa, ska byta lokal.

Stockholms socialförvaltning har sedan förra hösten haft ett EU-team som jobbar uppsökande med gruppen EU-migranter. De beräknar att det just nu finns 681 EU-migranter i Stockholm. Precis som förra året ska kommunen erbjuda evakueringsplatser när det är under minus sju grader och vid stora avhysningar. Hur många, var och när dessa platser ska upprättas är oklart.

Även förra året fanns det 130 boendeplatser för EU-migranter i Stockholm. Under vinterhalvåret var det 99 procents beläggning på platserna, och i många fall nekades personer plats.

Malmö
I Malmö Stad har kommunen tagit fram en handlingsplan för arbetet med socialt utsatta och fattiga EU-medborgare. 40 boendeplatser kommer att finnas tillgängliga från 1 december till 28 februari. Kommunen kommer även att driva en daglokal.

Social resursförvaltning har även tagit fram 50 evakueringsplatser som ska kunna användas vid dåligt väder så som skyfall, snöstorm, klass 2-varning eller när det är kallare än minus 5 grader. Platserna kommer även att användas vid avhysningar, i upp till fem dagar. Evakueringslokalen är öppen sedan i måndags med anledning av avhysningen av Sorgenfri-lägret.

I Malmö finns ingen officiell uppskattning av hur många EU-migranter som för tillfället bor i staden. Men Crossroads, som driver dagsverksamhet för EU-migranter uppskattar att det var 150 till 200 personer som bodde i Sorgenfri-lägret, men det är oklart hur många som redan har åkt hem. Under oktober månad besöktes Crossroads verksamhet av i snitt 106 unika personer varje dag, vissa dagar upp till 140 besökare.

Göteborg
I Göteborg finns det 35 sovplatser på Bräcke Diakoni – tio stycken fler än förra året. Göteborg har inte samma system som Stockholm och Malmö med evakueringsplatser vid avhysningar och dåligt väder.

I stället uppger Teresa Woodall, samordnare för arbetet med EU-medborgare på social resursförvaltning, att man har ett nära samarbete med ett antal frivilligorganisationer och fältarbetare som rapporterar till förvaltningen om de upplever att det finns större behov av sovplatser.

Teresa Woodall menar att det endast var ett fåtal nätter när alla sovplatser var upptagna förra året. Men Frälsningsarmén i Göteborg vittnar om att det är kö för boendeplatser nästan varje dag, och att många nekas plats.

Ingen av de tre frivilligorganisationerna Dagens Arena har varit i kontakt kan uppskatta hur många EU-migranter som befinner sig i staden.

Uppsala
I Uppsala finns 40 boendeplatser för EU-migranter som har varit öppna sedan 15 oktober. Antagligen kommer boendet att vara öppet tills i april, men i dagsläget löper beslutet endast till årsskiftet. Boendet drivs av Föreningen hjälp till behövande, som en del av Livets Ords verksamhet.

Enligt uppgift var boendeplatser fullbelagda större delen av tiden under förra vintern. Uppskattningsvis bor över 100 EU-migranter just nu i Uppsala.