Foto: Holger Staffansson

Stockholms läns landsting kände till att det fanns ett kontroversiellt skatteupplägg i Luxemburg för Nya Karolinska – trots tidigare förnekanden. Det avslöjar Svenska Dagbladet.

– Ja, landstinget var fullt medvetet om de arrangemang som gjordes för projektbolaget, säger Tim Pearson från riskkapitalbolaget Innisfree som tillsammans med Skanska bygger Nya Karolinska, till Svenska Dagbladet.

I den så kallade Luxleaks-skandalen som briserade i november framkom att konsultföretaget Pricewaterhousecoopers, PWC, hjälpt en mängd bolag med avancerad skatteplanering för att minimera bolagsskatten. Bland bolagen fanns brittiska Innisfree.

När skandalen briserade förnekade olika representanter från Stockholms läns landsting all kännedom om skatteplaneringen. Men nu avslöjar Svenska Dagbladet att skatteupplägget tydligt framgick av avtalet mellan landstinget och projektbolaget Swedish hospital partners, SHP – som till 50 procent ägs av Innisfree.

– När vi arrangerade den finansiella strukturen för Nya Karolinska såg vi till att det blev optimalt på alla sätt, inklusive när det gäller skatter, för att kunna erbjuda den lägsta möjliga finansiella kostnaden för NKS, säger Tim Pearson, som även är styrelseledamot i SHP.

Tim Pearson uppger även att skatteupplägget gjordes för att gynna köparen: Stockholms läns landsting.

Dåvarande finanslandstingsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M) var den som undertecknade avtalet. Hon uppger för Svenska Dagbladet att ”hon inte har haft kännedom om andra bolags skatteupplägg”.