I jämförelse med SCB:s novembermätning gör S sitt största tapp till gruppen “vet ej”. “S-väljarna har inte drämt igen dörren än”, säger statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.

SCB:s årliga partisympatiundersökning presenterades på onsdagen. Undersökningen baseras på frågan “om det var val i dag, vilket parti skulle du rösta på?” Statsvetare Stig-Björn Ljunggren tolkar läget som i stort sett oförändrat.

Stig-Björn Ljunggren tycker inte att någonting med undersökningen är speciellt förvånande:
– Vi har en rätt dyster riksdagssituation med flera partier på fyra till sex procent. Det finns ingenting i det här som skulle indikera att ett extraval skulle förbättra situationen i riksdagen. Det är väl ett konstaterande, säger han.

Vidare  konstaterar han att inget parti gör några stora förändringar.
Moderaterna går fram, de ser det nog som att de återhämtar lite grann. Det är snarare en minskad förlust än en framgång. Det är i princip status quo.

I förhållande till SCB:s mätning i november 2014 gör Socialdemokraterna gör sitt största tapp, 1,9 procent, till gruppen “vet ej”. Stig-Björn Lunggren tror att de går till soffan.
– Det är en glad musik för Socialdemokraterna mitt i alltihopa, för det innebär att de här väljarna inte har drämt igen dörren utan de står fortfarande i dörren. De är förbannade eller missnöjda men har inte kastat in handduken än, säger Stig-Björn Ljunggren.

Apropå Vänsterpartiets ökade siffror säger Stig-Björn Ljunggren:
– Vänsterpartiet har inget skäl att vara glada. De ökar, men det är väljare från Feministiskt initiativ som återvänder. Det beror på situationen som har blivit att man så att säga dumpar Fi.

Sverigedemokraterna kommer att fortsätta öka. Vi som trodde att de skulle nå som mest tio procent får nog göra avbön på den punkten. Anledningen är att de tjänar på den förändrade situationen med tiggeri-debatten och stor invandring. Folk väljer SD för att demonstrera sitt missnöje. Vi får en polarisering där en grupp går åt det hållet och en grupp snarare blir mer sympatiskt inställd till invandring och tiggare.