Bild: Riksbanken/ Flickr/SKYLTiDEAL
Bild: Riksbanken/ Flickr/SKYLTiDEAL

Stampenhaveriet kostar skattebetalarna 120 miljoner kronor och 3000 anställda riskerar att förlora jobbet. Samtidigt har ägaren Peter Hjörne och före detta vd:n plockat ut hundratals miljoner ur bolaget.

En av Sveriges största mediekoncerner, Stampen Media Group, har på grund av ekonomisk kris tvingats sparka en fjärdedel av sina anställda de senaste åren. Ytterligare 3000 anställda riskerar att förlora jobbet när företaget nu ansökt om rekonstruktion, ett alternativ till konkurs. Genom den statliga lönegarantin ska skattebetalarna nu se till att de anställda får sina löner för maj och juni. Totalt handlar det om 120 miljoner kronor. 

Men Stampens ägare, Peter Hjörne, tycks inte ha lidit några sviter av företagets ekonomiska kris. Under de senaste fem åren, alltså samtidigt som Stampen gått med förlust, har han plockat ut 30 miljoner kronor för rollen som styrelseordförande. Dessutom har han tillsammans med sin familj fått 60 miljoner i utdelningar, rapporterar Svenska Dagbladet (SvD).

Peter Hjörne är inte ensam i Stampens ledning att se om sitt eget hus. Den före detta vd:n Tomas Brunegård, som styrde företaget 1996-2014, plockade totalt ut 74 miljoner kronor i lön och aktieutdelningar, rapporterar GT.  

Brunegård och Hjörne tog tillsammans flera dåliga affärsbeslut som ledde fram till att mediekoncernen nu riskerar konkurs. 2005 köpte man exempelvis Centertidningarna för 1,8 miljarder kronor, vilket ekonomer menar var en övervärdering på 600-800 miljoner kronor – allt finansierat med lånade pengar.

Trots att intäkterna blev allt mindre och företaget därmed hade allt svårare att betala av sina banklån, fortsatte man att godkänna stora aktieutdelningar.

Själv tycker Peter Hjörne inte att han och hans familj tagit ut för mycket pengar i aktieutdelningar. Han vill heller inte kommentera Tomas Brunegårds höga lönenivå. I stället framhåller han företagets lån som orsaken till haveriet.

»Problemet är alltså inte våra verksamheter som går bra utan den ryggsäck av skulder som vi bär på, framförallt efter köpet av Centertidningarna. Det är skuldsättningen vi nu ska hantera genom den finansiella rekonstruktionen« skriver Peter Hjörne i ett mejl till Expressen.

Företaget har i dag en nettoskuld på 1,1 miljarder.