Bild: Flickr/ Fredrik Alpstedt
Bild: Flickr/ Fredrik Alpstedt

Don Sevcuk avslöjade med hur hans mamma blev vanvårdad på korttidsboende. Malmö stads svar blev att anställa vaktbolag för att se till att patientens anhöriga gick hem i tid.

Korttidsboende i Malmö sätter in vakter för att övervaka patienten och hennes anhöriga efter att de avslöjat vanvård och inte känner sig trygga att lämna hennes sida, det rapporterar Sydsvenskan.

Efter att Don Sevcuk larmat om vanvård av sin mamma Ljudmila hände ingenting, menar han. Då bestämde han sig för att smygfilma nattpersonalen när de hånade honom och hans mamma och struntade i direktiven att vända på henne var tredje timme. Personalen fick efter en varning behålla jobben.

Don Sevcuk och hans pappa Miro Sevcuk ville därefter inte lämna 78-åriga Ljudmila ensam på boendet. Enhetens svar – anställa vakter för att se till att de anhöriga lämnar henne när besökstiden är över till en kostnad av 7000 kronor om dygnet.

– Ingen har förklarat för oss varför väktarna är här, mer än att de vill att vi ska gå senaste klockan 22. Men jag kan säga att om Ljudmila har problem, och om hon håller min hand så här och vill att jag ska stanna, då kan ingen flytta på mig. Jag ska vara här vid hennes sida, säger Miro Sevcuk.

Enhetschefen Helen Martinsson svarar på kritiken i ärendet via mejl till Sydsvenskan.

“I detta fallet har vi efter en riskbedömning beslutat oss för att anlita vaktbolag då våra överenskommelser med sonen inte följts av honom och medarbetarna har framfört oro för sin arbetsmiljö.”

Hittills har vakternas arbete kostat skattebetalarna 273 000 kronor.