Bidl: Anders Löwdin

Håkan Juholt erkänner att hans återkommande snedsteg måste upphöra. I stället vill han, som det heter, hålla i frågorna.

I förmiddags gästade Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt riksdagsjournalisterna, för kaffe och samtal. Juholt gav intrycket av att efter många om och men ha kommit till insikt om toppolitikens förutsättningar.
– Det håller inte att både identifiera ett politiskt problem och samtidigt, på stående fot, leverera lösningen. Det har jag gjort, sa Håkan Juholt.

Sedan Juholt valdes till partiledare i slutet av mars finns många exempel på just detta. Ofta har resultatet blivit mediedebatt, förvirring i partiet, tillbakadragna svar, ett politiskt hattande hit och dit.

Dessutom har det från Juholt kommit direkta faktafel. I en debatt med statsminister Fredrik Reinfeldt (M) hävdade Juholt att socialbidragstagarna inte har varit så många på 35 år. Rätt siffra var tio år.
– Faktafelet i frågan om socialbidragen skadade mig, erkände Juholt för riksdagsjournalisterna.

Juholt var även tydlig med att han inte vill skylla faktafelet på någon medarbetare i staben.
– Vad jag säger från talarstolen är mitt ansvar.

Sedan svarade Juholt jakande på frågan om han motarbetar sig själv, genom de återkommande snedstegen.

Men nu ska en annan ordning gälla för Juholt, om man ska tro honom själv. Socialdemokraterna ska hålla i frågorna om arbetslöshet, barnfattigdom och pensioner. Inte springa på alla bollar. Utgångspunkten ska vara ”en politik på medborgarnas sida”.

Dagens Arena frågade Juholt vad han mer specifikt avser med de löften gällande ”omregleringar” och ”återregleringar” som återkommer i hans tal.
– Det handlar om elmarknad, järnväg, skolmarknad och det vi kallar välfärdsmarknaden. Det kommer förslag kring det, svarade Juholt.

Han undvek däremot att precisera vad som kommer, och när. Men Juholt utlovade att inga elmarknadsutspel kommer så länge det ”regnar i december”. När det är riktigt kallt och elen är dyr, det är då Juholt planerar att ställa regeringen till svars. I övrigt gäller att svar kommer under mandatperioden.

En mer tålmodig, tänkande och strategisk Juholt är något som många socialdemokrater längtar efter. Bevisbördan ligger dock på partiledaren själv. Förtroendet för Juholt som socialdemokratisk partiledare och därmed statsministerkandidat – ett uppdrag som ställer höga krav på seriositet och tyngd – är för närvarande mycket lågt. Om Juholt tar det lite lugnare framöver kan det vara ett första steg till återvunnet förtroende, såväl bland allmänheten som socialdemokratiska partimedlemmar.

Samtidigt måste den politiska oppositionen göra så mycket den kan för att synas och stressa regeringen Reinfeldt. Det är här den verkligt svåra balansgången ligger. Juholt måste inte bara höja sin politiska nivå, han måste kunna springa på vissa bollar utan att tappa i seriositet. Agerandet under de nio första månaderna som partiordförande gör inte det till en lättare uppgift.

Dagens Arena passade även på att fråga om Ilmar Reepalu, Socialdemokraternas starke man i Malmö, kan vara en framträdande partiföreträdare och samtidigt ha en åsikt i frågan om dubbla medborgarskap som Juholt själv kallar ”vansinnig”.
– Ja. Vi ska ha högt i tak i vårt parti. Att lägga munkavle på Ilmar hjälper inte någon, svarade Juholt.