Jimmie Åkesson

regeringsbildning Sverigedemokraternas verkställande utskott beslutade på tisdagen att partiet ska rösta ja till Ulf Kristersson som statsminister i en M/KD-regering vid riksdagens omröstning i morgon, onsdag. 

– Det har gått mer än två månader sedan valet och Sverige har fortfarande ingen ny regering. Det måste ses som ett kraftigt underbetyg till de av riksdagens partier som låst sig vid orimliga positioner och principer, som i praktiken omöjliggör konstruktiv dialog och samverkan, kommenterar SD:s partiledare Jimmie Åkesson i ett pressmeddelande.

Tidigare i dag meddelande Centerpartiets ordförande Annie Lööf att hennes parti kommer att rösta nej, liksom Liberalerna. 

– Höstbudgeten har också nämnts som en faktor i sammanhanget. Vi har ännu inte sett Moderaternas budgetförslag i detalj, men de har åtminstone meddelat att de avser lägga en budgetmotion och att den ska fokusera på brottsbekämpning, integration och sjukvård. Det är en tydlig indikation på att de hörsammat våra prioriteringar, även om det är beklagligt att de väljer att inte ge uttryck för det, fortsätter Åkesson. .

– Vi har, utifrån de signaler vi fått, goda skäl att anta att en M/KD-regering ger oss förutsättningar att få faktiskt inflytande över politiken under de kommande fyra åren.

SD:s jaröster vid voteringen ger dock inte Ulf Kristersson regeringsmakten, eftersom en majoritet kommer att rösta nej till honom, som det ser ut i dag.

Morgondagens omröstning är den första av fyra möjliga, därefter måste extraval utlysas, om inte partierna kan komma överens om ett regeringsalternativ.