Regeringsbildningen Annie Lööf bekräftar det tidigare beskedet: hennes parti kommer att rösta nej till en M-KD-regering i riksdagen på onsdagen. Det säger hon i Nyhetsmorgon i Tv4. 

Det är 40 år sedan ett borgerligt parti sade nej till en annan borgerlig statsministerkandidat. Då var det Moderaterna som försökte hindra en folkpartistisk enpartiregering. Nu är det Centerpartiet och Annie Lööf som sätter ner foten.

– Det handlar om SD och den maktposition de får med den regering Ulf Kristersson föreslår, säger Annie Lööf i Nyhetsmorgon.

Hon betonar att SD får för stort inflytande, eftersom de kommer att ställa krav på politiken för att stödja Kristerssons M+KD-alternativ.

Enligt Center-ledaren är partiet enigt efter att diskussioner förts i både partistyrelsen och i partigruppen.

Till P1 Morgon säger Annie Lööf att »det är sorgligt att ett högerpopulistiskt parti får ett så stort inflytande«.

– Det här är ett nej till att ge SD ett unikt historiskt inflytande. Jag hoppas vi i alliansen efter omröstningen kan samla ihop oss, säger Annie Lööf

Redan på måndagen gav allianskollegorna Liberalerna besked om att partiet kommer att rösta nej i statsministeromröstningen där talmannen fört fram Ulf Kristersson som statsminister.

Annie Lööfs fokus nu, säger hon, handlar om att »hitta seriösa regeringsalternativ mellan de sex partier som finns mellan ytterlighetspartierna«.

Hon står fast vid att hon inte tycker att alla alternativ är uttömda.

–Vi måste seriöst börja prata med varandra. Vi är sex partiledare däremellan och vi har inte ens börjat prata sakfrågor än. Vi har inte uttömt möjligheterna till samarbete över blockgränsen, säger Annie Lööf till Nyhetsmorgon.

– Nu är det upp till bevis. Vi måste sondera stödet över blockgränserna där alliansen kan leva vidare. Jag är beredd att dyrka upp de blockeringar som finns, säger Annie Lööf till P1 Morgon.

 Omröstningen i riksdagen hålls onsdag klockan 09:00.