Bild: Martina Huber, Regeringskansliet
Bild: Martina Huber, Regeringskansliet

Regeringen satsar 3,2 miljarder kronor på att bygga fler hyresbostäder– pengarna tas delvis från sänkt rotavdrag.

Från en byggbarack i Hjorthagen i Stockholm presenterade regeringen under onsdagen ett nytt stimulanspaket för nybyggnation av hyresbostäder.

Förslaget förväntas resultera i 15 000 nya hyresbostäder per år och kommer kosta runt 3,2 miljarder kronor per år.

Stimulanspaketet är början på en större satsning. Sammanlagt vill regeringen bygga 250 000 nya bostäder mellan 2015 och 2020. Stöd till kommuner för ökat byggande, energieffektivisering av miljonprogrammen och stöd till byggande av äldrebostäder är några av regeringens bostadspaket. Totalt väntas satsningen landa på 6,7 miljarder kronor.

– Det här är ett rejält paket för att öka byggandet, precis vad Sverige behöver. Det luktar framtid, sa statsminister Stefan Löfven under presskonferensen.

Bostadsbyggnadspaketet kommer delvis att finansieras av en sänkning av rotavdraget, vilket enligt finansminister Magdalena Andersson kommer att ge 5,7 miljarder extra i statskassan.

Socialdemokraterna lovade i valrörelsen att inte röra rotavdraget– ett vallöfte som Löfven inte tycker är svårt att bryta.

– Det känns inte svårt. Kostnaderna ökade med 2 miljarder förra året, vi kan inte lägga hur mycket som helst. Det är oerhört viktigt att vi riktar om så vi får en ökad nybyggnation, sa han under presskonferensen.

Hela bostadspaketet kommer vara en del i budgeten för 2016, men än så länge är det bara detaljerna runt stimulanspaketet som blivit presenterade.