Foto: David Bicho.
Foto: David Bicho.

För sju år sedan sänktes arbetsgivaravgiften för unga för att minska ungdomsarbetslösheten. Handels rapport visar att subventionen inte har haft någon effekt– andelen unga i handeln har i stället sjunkit.

Andelen unga anställda inom partihandeln har minskat med 7,1 procent sedan 2007, det visar ny rapport med titeln Sju förlorade år, som fackföreningen Handels presenterade under måndagen. Inom detaljhandeln ligger minskningen på två procent under samma period.

– Statistiken visar tydligt att subventionen inte haft någon som helst effekt på ungdomsarbetslösheten inom vår bransch. Visst har företagen fått mer pengar. Men det var inte för att öka lönsamheten i företagen utan för att motverka den allvarliga ungdomsarbetslösheten som subventionen infördes, säger Handels chefsekonom Stefan Carlén som är författare till rapporten i ett pressmeddelande.

Handels menar att de 18 miljarder kronor som subventionen har kostat borde användas till reformer som på allvar tacklar problemet med arbetslöshet. Som exempel säger Stefan Carlén att pengarna räckt till 40 000 heltidsjobb inom offentlig sektor med en månadslön på 25 000 kronor.