Bild: Flickr/EliBraud, Wicker Paradise
Bild: Flickr/EliBraud, Wicker Paradise

Drinkar, poolhäng och Premier League-matcher. Skattebetalarna står för notan när Svenska Kyrkan använder miljontals kronor i medlemsavgifter till lyxresor på semesterorter. 

Svenska kyrkan är Sveriges största medlemsorganisation och finansieras till största delen av den så kallade kyrkoavgiften, som automatiskt dras på skatten för 6,2 miljoner svenskar i dag.

Men en granskning utförd av Ekot visar nu att kyrkopolitiker och anställda inom kyrkan varje år använder miljontals kronor av skattepengarna till att göra dyra utlandsresor. Fotbollsmatcher i England, dyra middagar med tillhörande alkohol på kändiskrogar och resor till välkända semesterorter är bara några exempel. Och flera anställda vittnar om att de så kallade studieresorna i själva verket är förtäckta nöjesresor.

2014 reste 99 personer från Huddinge församling på en femdagars »konferens« på ett hotell vid stranden på Malta. Notan på 800 000 kronor, mer än dubbelt så mycket som pastoratet fick in i kollekt det året, gick bland annat till poolhäng, medeltida fäktning och stadsvandring.

2010 reste 47 personer från Märsta pastorat till München till en kostnad på över 400 000 kronor. Under resan tittade man bland annat på teater och diskuterade frågeställningen »Vad kan vi minska eller ta bort med en krympande budget?«. 

Församlingen i Botkyrka är jämförelsevis fattig, men har trots detta anordnat personalresor för totalt 2,8 miljoner sedan 2010. Pengarna har bland annat gått till alkoholkonsumtion, något som Kyrkorådets ordförande Anna-Marie Carlsson (M) förklarar med att det nog inte funnits något alkoholfritt alternativ på restaurangen.

Aftonbladet har också under den senaste tiden kartlagt Svenska kyrkan i utlandet. Tack vare medlemsavgifter, kollektor och gåvor får verksamheten bidrag på närmare 193 miljoner kronor per år. 

Men även här har man kunnat avslöja att pengarna gått till lyxresor och dyra middagar med alkohol, såväl som att man utnyttjat svart arbetskraft och fuskat med kyrkans pengar. Högste chefen för Svenska kyrkan i utlandet, prästen Anders Bergkvist, har bara under de senaste fem åren åkt på ett hundratal resor för en sammanlagd prislapp på 1,5 miljoner kronor. Han har exempelvis låtit kyrkans pengar finansiera boende på lyxhotell i Rio de Janeiro för 4000 kronor per natt och låtit kyrkan stå för en privat semester till San Fransisco för motsvarande 27 000 kronor.

Kyrkoherden Mats Hulander, som tidigare varit regionchef under Anders Bergkvist, kallar resorna för »rent slöseri« med medlemmarnas pengar.

– Många av resorna är helt i onödan. Det känns jobbigt att ta upp kollekt när man vet vart pengarna går, säger han till Aftonbladet.

Även Sven-Bernhard Fast, biskop i Visby stift och andlig ledare för hela den svenska utlandskyrkan, har nyttjat kyrkans pengar till privata lyxsemestrar till Australien med sin fru.