Almedalen 2018 Den första maj lovade Stefan Löfven 600 kronor mer i plånboken för de fattigaste pensionärerna. Nu kommer det efterlängtade löftet om höjd pensionsavgift. 

Socialdemokraternas Almedalen-utspel rör pensionerna. Enligt det nya S-löftet kommer Stefan Löfven att försöka driva igenom en höjd ålderspensionsavgift.

Målet är att den samlade pensionen för vanliga löntagare på sikt ska vara 70 procent av slutlönen.

Enligt Magdalena Andersson är det dock inte dagens 50- och 60-åringar som ska räkna med att bli en del av den nya 70-procentiga pensionen. Det gäller snarare för dem som idag är i 20- eller 30-årsåldern.

Socialdemokraterna vill höja pensionsavgiften med 1,29 procentenheter så att den blir totalt 18,5 procent av lönen. Socialdemokraterna beräknar att förslaget kommer ge omkring 1 000 kronor mer per månad i dagens penningvärde för en genomsnittspensionär.

Reformen kommer lanseras inför de borgerliga partierna i den så kallade Pensionsgruppen. Stefan Löfven förutsätter att förslaget, även om de höjda insättningarna kommer att kosta arbetsgivarna 15 miljarder kronor mer per år,  får ett brett politiskt stöd.

Höjda pensionsavgifter är någonting som så väl LO och AMF, som tidigare generaldirektör för  Riksförsäkringsverket, och alla pensionärsorganisationerna har efterfrågat. LO och AMF har dock föreslagit att inbetalningarna skulle höjas med två procentenheter.

Men LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson är ändå nöjd.

– Det här är det viktigaste beskedet hittills i valrörelsen. Vi har länge påpekat att pensionerna måste höjas kraftigt för vanligt folk som slitit ett helt arbetsliv. Att Socialdemokraterna lyssnat visar att vår samverkan ger resultat, säger han i ett pressutskick.

Läs mer: 40 års arbete gör liten skillnad på pensionen

Så sent som i maj sa Fredrik Lundh-Sammeli (S), ordförande för riksdagens socialförsäkringsutskott, till Dagens Arena att frågan om nivån på inbetalningarna till den allmänna pensionen är viktig, men att Socialdemokraterna inte hade något sådant förslag.

Socialminister Annika Strandhäll (S) kommenterade i mars  att den enda långsiktiga lösningen på pensionsnivåerna var höjd pensionsålder.

– Vi kan inte låtsas som att det dilemmat inte finns. Ska vi ha en rimlig pension måste den finansieras, antingen genom att vi jobbar längre eller med allt högre avgifter som snart blir orimliga. Då återstår att jobba längre, sa ministern då.

Nu vidgar Socialdemokraterna verktygslådan för att komma åt problemen.

– Alla som har jobbat ett helt liv har rätt till en bra pension, inte bara höginkomsttagare som kan spara privat eller har en bra tjänstepension. Nu riskerar många pensionärer att bara få runt hälften av slutlönen i pension i framtiden. Så ska vi inte ha det i Sverige, sa Stefan Löfven när han presenterade nyheten på Roma äldreboende på Gotland.

Tidigare har åtgärder presenterats från både Pensionsgruppen och Socialdemokraterna som har försökt komma åt problematiken att pensionsnivåerna för många som redan har gått i pension är så låga att det är svårt att ekonomiskt gå runt. Bland annat har grundskyddet i pensionssystemet stärkts och den 1 maj i år lovade Stefan Löfven 1,2 miljoner pensionärer ekonomiskt tillägg till den allmänna pensionen, som mest 600 kronor i månaden före skatt.

Tidigare idag kom även SKL och facken överens om att ingen av de tidigare anställda i kommuner och landsting ska kunna få sin tjänstepension sänkt. Det var runt årskiftet som 150 000 pensionärer fick besked om sänkt tjänstepension på upp emot 1500 kronor i månaden. Den situationen är nu löst.