Halveringen av rut-avdraget har slagit hårt mot branschen, larmar Almega i dag. Men Skatteverkets siffror ger en annan bild. Aldrig någonsin har så många köpt rut-tjänster till så höga belopp av så många utförare under en oktobermånad.

»Regeringens halvering av rut-avdraget har slagit hårt mot rut-branschen«, varnar Almega i dag. Branschorganisationen hade förväntat sig en tillväxt på 15 procent i år. Men under årets första sex månader har tillväxttakten legat på enbart 1 procent, enligt organisationens egna analyser. Detta oroar bland andra centerledaren Annie Lööf.

Bild: Skärmdump Annie Lööfs instagram.
Bild: Skärmdump Annie Lööfs instagram.

Men Skatteverkets siffror ger en annan bild. Fram till augusti i år har visserligen rut-avdragen, antalet köpare och antalet utförare legat i nivå med fjolårets siffror. Men att detta skulle innebära ett hårt slag mot rut-branschen är diskutabelt. För från och med augusti, då rut-avdraget även började omfatta flyttjänster, it-tjänster i hemmet och trädfällning, har tillväxten ökat dramatiskt.

Och oktober 2016 är något av en rekordmånad för rut. Aldrig någonsin har det funnits så många utförare av rut-tjänster, 9 311 stycken. Nästan 1 300 fler än motsvarande månad i fjol.
utforare-av-ruttjanster

Samtidigt når beloppet för rut-avdrag och antal personer som gjorde rut-avdrag de högsta nivåerna någonsin under en oktobermånad. Siffrorna är dessutom de näst högsta någonsin.

Förra månaden gjorde svenskarna rut-avdrag för över 350 miljoner kronor – 50 miljoner mer än i fjol.
rutbelopp-oktober

Och köparna var runt 20 000 fler i oktober i år än i fjol.
kopare-av-ruttjanster

Även siffrorna för augusti och september var avsevärt högre än fjolårets.