Många miljöpartister kräver att partiet drar sig ur regeringen om Saudiavtalet förnyas. Andra menar att det inte kommer att gå så långt. ”Jag är övertygad om att regeringen kommer stoppa avtalet” säger riksdagsledamoten Carl Schlyter.

Kraven på att MP ska dra sig ur regeringen om Saudiavtalet förlängs växer, rapporterar Dagens Industri.

”Driver Löfven detta så skall vi ställa våra platser i regeringen till förfogande”, skriver Nicklas Attefjord, som tidigare arbetade på partikansliet, på Facebook.

”Sex gröna ministrar mot 17 sossar är inte lättjobbat… MEN skulle MP-folket tolerera fortsatt vapenexport till Saudiarabien är gränsen passerad. Det är INTE tolerabelt. Då måste man göra grön sorti”, skriver det tidigare språkröret Lotta Hedström på Facebook, enligt Di.

Eva Goës som var språkrör för partiet på 80-talet skriver så här på sin Facebooksida:

”Jag orkar inte längre kämpa för Miljöpartiet om saudiarabiska avtalet går igenom – för det stämmer inte på en enda punkt med vår globala gröna politik”.

Enligt tidningen är Miljöpartiets ledningsgrupp i regeringen överens.

”Vi är eniga i partiet om att vi inte vill ha ett militärt samarbetsavtal med Saudiarabien”, skriver MP:s gruppledare Jonas Eriksson i en kommentar.

Men ännu finns inget uttalande om vad partiet tänker göra om Socialdemokraterna förlänger avtalet. Riksdagsledamoten Carl Schlyter, tror inte att det kommer att gå så långt.

– Vi behöver inte göra det här till en kabinettsfråga, jag är övertygad om att regeringen kommer stoppa avtalet, säger han till Dagens Arena.

– Jag tänker inte spekulera i något så orimligt, det finns bara en rimlig lösning som tillfredsställer både Socialdemokraterna, Miljöpartiet, svenska folket och vår internationella image, det är att avbryta avtalet, säger Carl Schlyter.