Bild: Skärmdump SVT.
Bild: Skärmdump SVT.

620 miljoner kronor satsas på järnvägsunderhåll redan i år, efter besked från regeringen. Summan höjs därefter till 1,24 miljarder per år.

Under en pressträff i Sundbybergs lokstall presenterade regeringen på tisdagen nya satsningar på infrastrukturen. 620 miljoner kronor till järnvägsunderhåll under 2015 och därefter 1,24 miljarder per år de kommande åren.

– Vi ser hur växelfel, signalfel och nedrivna ledningar blivit vardag för många pendlare. Det drabbar såväl pendlare som de som använder järnvägen för att frakta gods. Godset ropar inte lika högt när det är kvar på perrongen, men kostnaderna är minst lika höga, säger utbildningsminister Gustav Fridolin under pressträffen.

Satsningarna på järnvägen har inte hållit jämna steg med ökningen av användandet enligt regeringen, vilket ska ha kostat runt fem miljarder kronor enligt regeringen.

– Vi vet att vi är beroende av järnvägen för persontransport, men inte minst för exportindustrin. De måste kunna skicka sina varor ner på kontinenten, klarar vi inte det här skadar vi svensk konkurrenskraft och förutsättningarna till en bra välfärd, säger statsminister Stefan Löfven.