Foto: Nya Karolinska Solna

Nya Karolinska Regeringen tillsätter en utredning för att granska Nya Karolinska, NKS, och missförhållanden som uppdagats i samband med bygget. Men M i landstinget tycker att regeringen borde fokusera mer på vårdköerna.

Vid en pressträff i dag presenterade sjukvårdsminister Annika Strandhäll (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) sitt beslut att tillsätta en utredning om turerna kring Nya Karolinska, NKS.

De senaste månaderna har avslöjandena duggat tätt, från främst DN, kring skyhöga notor för konsulter utan underlag, jävssituationer bland ledande personer och väntan på operationer som i vissa fall har kostat människor livet.

– Det som har hänt är helt exceptionellt, sa Annika Strandhäll under presskonferensen.

– Vi står i dag med världens dyraste sjukhus, växande vårdbehov och ett sjukhus som idag inte fungerar i den utsträckning som krävs, sa Annika Strandhäll under presskonferensen.

Utredningen har i uppdrag att utreda hur en liknande situation ska undvikas igen, och då syftar regeringen på bland annat modellen offentlig-privat samverkan, OPS, hur pengar har hanterats och hur fördelningen av statsbidragen fungerar.

– Man kan säga att det är en slags kriskommission, sa Magdalena Andersson.

Den senaste veckan har både Magdalena Andersson och statsminister Stefan Löfven flaggat för utredningen genom att göra uttalanden om att de skulle vilja se en granskning av turerna kring Nya Karolinska.

– Utredningar kan regeringen få göra, de kommer undersöka ungefär samma saker som Stockholms universitet gör i sin utredning. Det jag skulle vilja är att regeringen utvidgar utredningen till att granska hur vi ska få en tillgänglig vård i hela landet, med de rekordlånga sjukvårdsköer som Annika Strandhäll ogärna vill prata om, sa Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd i Stockholm, i en intervju med Sveriges Radio Ekot direkt efter presskonferensen.

Utredningen som nu tillsätts ska vara klar i mars 2019.