Corona Staten går in och ger företagen täckning för 80 procents permittering, det meddelade regeringen med januaripartierna på en presskonferens på tisdagen. 

Regeringen tillsammans med januaripartierna lättar på reglerna för korttidspermittering. Förslaget innebär att arbetsgivare kan minska arbetstiden för anställda med upp till 80 procent, och att staten bär den absolut största delen av kostnaden.

Det meddelade finansminister Magdalena Andersson (S) tillsammans med finansmarknadsminister Per Bolund (MP) och Emil Källström (C), Mats Persson (L) på tisdags eftermiddagen.

– Vi växlar upp korttidspermitteringen, från 60 procent till 80 procent. Företagets medarbetare jobbar 20 procent av tiden, säger centerpartiets ekonomisk politisk talesperson Emil Källström.

Källa: Regeringskansliet

 

Statens kostnad ökar

Lönekostnaden för en anställd minskar med över 70 procent samtidigt som arbetstagaren får behålla nästan 90 procent av sin ursprungliga lön. Kombinerat med de nedsatta arbetsgivaravgifterna kan upp till 86 procent av den totala lönekostnaden lyftas från arbetsgivaren under maj och juni månad, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

– Statens kostnad ökar medan den minskar för företagen, en mycket kraftig sänkning för de företag som utnyttjar den, säger Mats Persson, Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson.

Vad hela förslaget kostar beror enligt finansministern på hur många som kommer nyttja systemet.

– Hur utfallet kostnadsmässigt blir kommer vi tillbaka om, när propositionen behandlats, säger Magdalena Andersson.

Källa: Regeringskansliet

 

Ökat fusk

Enligt Per Bolund har regeringen fått uppgifter om att de nya möjligheterna till korttidspermittering missbrukats. Regeringen kommer att skärpa kontrollerna. Bland annat genom att tillföra resurser motsvarande 130 medarbetare till Skatteverket för att kontrollera att företag som fått stöd för korttidspermittering.

– Kontrollen av att systemet används på rätt sätt kommer att skärpas, säger Bolund.

Vill se 100 procent permittering

Så väl LO som Svenskt Näringsliv vill se att regeringen inför möjlighet till heltidspermittering en kortare tid, med samma fördelning av kostnader som i dagens system.

Läs mer: Så fungerar regeringens permitteringsregler