Regeringen skulle i dag ha lagt fram ett nytt förslag till ledighetslagstiftning. Men efter att fackförbundet IF Metall sökt flera ansvariga på arbetsmarknadsdepartementet har det framkommit att förslaget dröjer. Beskedet från arbetsmarknadsdepartementet är att förslaget kommer att läggas fram först om ett par veckor eftersom utredningen fortfarande pågår.

Om förslaget när det läggs fram går i linje med tidigare utkast innebär det flera försämringar för arbetstagaren. Arbetsgivaren kommer att få rätt att skjuta upp en facklig utbildning med upp till sex månader och arbetstagaren ska ha varit anställd i minst sex månader för att få rätt att gå en fackkurs.

I en debattartikel i går skrev IF Metalls Anders Ferbe och Kommunals Tobias Baudin:
– Syftet kan inte vara annat än att försvaga fackföreningarnas roll på arbetsmarknaden och flytta makt från anställda till arbetsgivare.

IF Metall menar att det är svårt att veta vad som ligger bakom fördröjningen:
– I bästa fall har regeringen börjat dra öronen åt sig eftersom vi har uppmärksammat förslaget och många, både genom e-post till riksdagsledamöter och debattinlägg i olika tidningar, har protesterat och uttryckt sin oro över detta, Carin Wallenthin på IF Metalls facklig-politiska enhet.