Lena Micko (S), ny civilminister och Ardalan Shekarabi (S) som blir socialförsäkringsminister.

stadsråd Ardalan Shekarabi tar över som socialförsäkringsminister efter Annika Strandhäll, och blir själv ersatt av Lena Micko, som blir ny civilminister.

 Igår berättade Annika Strandhäll (S) att hon lämnar rollen som socialförsäkringsminister för att kunna vara mer med sin familj, efter att hennes man hastigt dog för någon månad sedan.

På en presskonferens under tisdagen berättade statsminister Stefan Löfven att Lena Micko (S), tidigare ordförande för SKL och kommunalråd, blir nytt statsråd i regeringen i rollen som civilminister. Nuvarande civilminister Ardalan Shekarabi (S) tar istället över rollen som socialförsäkringsminister.

– Pensionsfrågan ska vara en av Socialdemokraternas och regeringens paradgrenar, sa Ardalan Shekarabi.

Han lovade att regeringen ska fortsätta arbeta för att utjämna skatteklyftan mellan löntagare och pensionärer, men också att höja pensionerna, något han tryckte på är ett löfte i januariavtalet.

– Det svenska pensionssystemet är ett av de mest stabila i världen. Men många får för låg pension, sa han.

På frågan från en journalist om hur han ser på att höja pensionsavgifterna som betalas in av arbetsgivarna ville den nya ministern inte berätta vad han tycker själv, utan hänvisade till överenskommelser inom pensionsgruppen.

– Det slås fast i januariavtalet att vi ska höja pensionerna, det är ett arbete som är inlett och som vi kommer intensifiera. Sen finns det överenskommelser inom pensionsgruppen som rör avgiften och finansieringen av pensionssystemet som vi får återkomma till. Men det här är en helt avgörande fråga för oss, det är ingen tvekan om det, sa Ardalan Shekarabi.

Lena Micko kommer närmast från rollen som 2:e vice ordförande i SKL, men har tidigare varit ordförande för samma organisation och kommunalråd i Linköping. Nu får hon ansvar för att verka för jämlika villkor till välfärd och statlig service i hela landet, och ska bland annat sjösätta de statliga servicekontor som regeringen aviserat kommer på sex orter hittills, men där det enligt statsministern kommer att komma fler.

Lena Micko fick frågan om hur hon ser på välfärdens resurser, och framhöll att de fem miljarder som tillskjuts till kommuner och regioner för 2020 ska ses som »början till en förstärkning« snarare än som ett tillräckligt tillskott.

– Jag är mycket medveten om att det behövs mer resurser till välfärden, men vi kan också göra mycket mer här och nu för att minska den statliga styrningen och få fler generella statsbidrag, istället för riktade, sa Lena Micko.

Lena Micko blir också ansvarig för konsumentfrågor.

– Här ser jag fram emot att få stärka konsumenternas rättigheter, inte minst på de nya digitala marknaderna, sa hon.