Foto: Fredrik Wennerlund.
Foto: Fredrik Wennerlund.

Under de första 18 månaderna på arbetsmarknaden ska nyanställda vara helt rättslösa och utlämnade åt arbetsgivarens totala godtycke, tycker de nyaste Moderaterna.

Att vara rättslös är för ditt eget bästa, intygar Moderaterna i dag på DN debatt. Det är det enda sättet att tackla ”det nya utanförskapet” – utanförskapet för de ungdomar och nyanlända som inte lyckas få sitt första jobb.

Antingen arbetslös eller rättslös. Det är bara att välja.

Under det försåtliga namnet ”förstajobbet-anställning” föreslår Moderaterna i praktiken att provanställningstiden för de som får sitt första jobb förlängs tre gånger om – från dagens sex månader till 18 månader.

Provanställning är total otrygghet. Under provanställningstiden har arbetsgivaren rätt att säga upp nyanställda med två veckors varsel utan att behöva ha några som helst sakliga skäl för uppsägningen.

Den maktordningen tycker Moderaterna ska gälla i ett och ett halvt år.

Hur lätt blir det då att värna sina rättigheter? Rätt till lunchrast? Rätt att inte stressa ihjäl sig? Rätt att inte jobba över obetalt? Rätt att slippa förnedrande arbetsuppgifter?

Tystnaden kommer sänka sig över arbetsplatserna. Människor kommer att förnedras men bita ihop. De nyanställda kommer forma ett B-lag. Tvingas utföra skitgörat utan möjlighet att protestera.

Och som för att understryka att Moderaterna nu har slagit in på en väg i full konfrontation med arbetares rättigheter så ska den nya anställningsformen även vara tillåten för företag utan kollektivavtal.

Varav många redan i dag befinner sig i arbetsmarknadens gråzon. Som redan i dag skiter i de anställdas rättigheter. De ska alltså bemyndigas att få sparka vem de vill hur som helst.

Det kommer inte att bli vackert.

Med Anna Kinberg Batra har Moderaterna fått en ledare som ska fullborda det nymoderata projektet. Fredrik Reinfeldts självbiografi, som kommer nästa månad, heter ”Halvvägs”.

Halvvägs var skattesänkningar på 140 miljarder för de rika. Massiva utförsäkringar och försämrade ersättningsnivåer för sjuka och arbetslösa.

För att ta steget full ut återstår att ge all makt till arbetsgivarna och krossa fackföreningsrörelsen. Det verkar Anna Kinberg Batra nu gett sig i färd med att genomföra.