Bild: från Fi respektive MP: s hemsidor.
Bild: från Fi respektive MP: s hemsidor.

”Det var inte länge sedan MP själva var ett litet parti och vet hur mycket det skulle betytt för oss att få en sådan plats”. Det säger Karin Thomasson om att Fi fick MP-plats i SKL-beredning.

Sveriges kommuner och landsting har fått en ny ledning på plats. I samband med det har Miljöpartiet gett en av sina ersättarplatser till Feministiskt Initiativ i beredningen för socialpolitik och individomsorg. Fi:s Katerin Mendez, ledamot i Malmö kommunfullmäktige, blir ny ledamot i beredningen.

– Jag blev jätteglad för erbjudandet. När Fi kom in i Malmö kommun hoppades vi på en samverkan med den styrande majoriteten. Nu blev det inte så, så jag blev extremt glad när vi i stället fick en insynsplats i SKL, säger Katerin Mendez.

Hon hoppas på att kunna bidra med sitt och FI:s perspektiv för mänskliga rättigheters och feminism i de frågor som diskuteras.

Miljöpartiets nya gruppledare i SKL, Karin Thomasson, ser erbjudandet som ett tack för de röster de fick från Fi i SKL-kongressen.

– Tjänster och gentjänster. Vi vet att de röstade på oss och vi står nära varandra i många politiska frågor och så tyckte vi att det var schysst och rimligt att erbjuda dem en av våra platser. Det var inte länge sedan vi själva var ett litet parti och vet hur mycket det skulle betytt för oss att få en sådan plats, säger hon.

I den nya ledningen i SKL är hela 143 kvinnor med, 124 män. För första gången blir också SKL:s ordförande kvinnlig när Lena Micko (S) tar den posten.

– Vi blir ett exempel. Vi visar att det är många kvinnliga politiker som tar plats på de högsta positionerna och så även i SKL nu. Att vi nu har en kvinnlig ordförande i SKL och fler kvinnor än män i styrelsen än män hoppas vi ska smitta av sig, säger Karin Thomasson.