Bild: Andia Ghafouri/Näringsdepartementet

Näringsdepartementet har låtit gruvindustrin betygsätta miljömyndigheter. Nu KU-anmäls Annie Lööf för ministerstyre.

Regeringens gruvsamordnare utsågs av förra näringsminister Annie Lööf (C). Nu anmäler Miljöpartiets gruppledare Jonas Eriksson Annie Lööf till konstitutionsutskottet för ministerstyre. Det rapporterar Svenska Dagbladet.

– Bilden är att man från departementets sida har tagit initiativ och velat skynda på tillståndsprocessen. Jag bedömer att det är direkt olämpligt och jag vill att KU granskar om ministern har gjort sig skyldig till otillåtet ministerstyre, säger Jonas Eriksson till Svenska Dagbladet.

SvD Näringsliv avslöjade förra veckan att regeringens gruvsamordnare har låtit gruvindustrin betygsätta myndigheternas arbete med att ge miljötillstånd för gruvor. De har även uppmanat till snabbare tillstånd.

I maj 2014 kallade regeringens gruvsamordnare i samband med ett gruvtillstånd till möte på näringsdepartementet. Närvarande var bland annat gruvbolaget, Havs- och vattenmyndigheten, Naturvårdsverket och berörda länsstyrelser.

I samband med mötet presenterades en rapport där gruvbolagen kritiserade myndigheternas arbete. Regeringskansliet hade beställt rapporten. Myndigheterna fick veta att deras miljöprövningar var omständliga och tidsödande, och de uppmanades att samarbeta mer med gruvindustrin och snabba på tillstånden.