Bild som visar en tredjedel bördig regnskog och resten en gul och torr avverkad yta
Avskogning av brasilianska urfolksreservatet i Mranhão, bild från år 2016. Foto: Felipe Werneck / Ibama / Wikimedia

KLIMAT Den ledande miljöaktivisten Paulo Paulino Guajajara blev under helgen skjuten till döds av illegala skogsskövlare.

Paulo Paulino Guajajara, själv en del av Brasiliens urbefolkning, försvarade Amazonas mot illegal skövling i en gruppering som kallar sig Skogsbeskyddarna. De har som sin taktik att själva gripa skogsskövlare och lämna in dem och deras utrustning till polisen.

– Jag är rädd ibland, men vi måste höja våra huvuden och agera. Vi skyddar vårt land och livet i skogen, djuren, fåglarna, sade Paulo Paulino Guajajara i en Reuters-intervju i september i år.

På lördagen överfölls en grupp ur Guajajara-stammen som befann sig ute på jakt i Arariboia-reservatet av skogsskövlare. Paulo Paulino Guajajara sköts i huvudet och avled på platsen, en annan medlem i stammen sårades men överlevde.

Enligt organisationen Global Witness är Brasilien ett av de länder i världen där flest miljöaktivister mördats, 20 personer under 2018. En rapport från Naturskyddsföreningen som presenterades förra veckan visar dessutom att allt fler miljöförsvarare världen över utsätts för hot och våld.

”Bolsonaro-regeringen har urbefolkningens blod på sina händer. Det ökade våldet i urfolksreservaten är en direkt konsekvens av hans tal fyllda av hat och hans åtgärder riktade mot urfolket” sa organisation APIB, som representerar många av landets 900 000 urfolksgrupper, i ett uttalande på lördagen.