Max Andersson

partibyte EU-parlamentarikern Max Andersson lämnar Miljöpartiet och går till Carl Schlyters nystartade parti. Det här beskedet kommer veckan efter att Andersson meddelat att han inte längre kandiderar till EU-parlamentet för MP.

Miljöpartiets lista över kandidater inför valet till Europaparlamentet står Max Andersson som nummer fem. Han har suttit som EU-parlamentariker sedan 2014, men lämnade sin valbara plats med motivet att han inte vill vara »ett radikalt alibi« i ett parti som han anser har tappat sin systemkritik.

I dag meddelar han att han går till partiet Vändpunkt, som lanserades förra veckan av MP-avhopparen och tidigare EU-parlamentarikern och riksdagsledamoten Carl Schlyter och några representanter med annan bakgrund.

– Det behövs ett parti som tar både klimatkrisen på allvar och som vill föra en politik för ekonomisk rättvisa, säger Max Andersson till SvD.

Till Aftonbladet säger han att »Miljöpartiet har blivit alltmer som Socialdemokraterna«.

Vändpunkt skickar samtidigt ut ett pressmeddelande med beskedet att de hittills samlat in 270 000 av de 500 000 kronor som de menar krävs för att de ska ställa upp i valet till Europaparlamentet. Hittills har 700 personer blivit medlemmar.

Att ställa upp som förstanamn om Vändpunkt lyckas kandidera till EU-parlamentet är dock inte aktuellt, säger Max Andersson till SvD eftersom han menar att det inte skulle se bra ut.