Bild: Flickr/Darwin Bell

Oljebolag tog hjälp av ökänd krigsherre för att rensa bort civila och rebeller från områden med olja i Sydsudan. Det avslöjar Aftonbladet i dag. Lundin Oil var ett av de oljeföretag som då var verksamma i området.

Oljebolaget Lundin Petroleum – tidigare Lundin Oil – har hamnat i nytt blåsväder. I ett hemligt dokument, som tidningen Aftonbladet kommit över, framkommer detaljer kring oljebolagens smutsiga affärer i Sudan.

I dokumentet, daterat till den 27 juli 1998 och markerat som topphemligt, framkommer att krigsherren Paulino Matip ges i uppdrag att sköta bevakningen i det oljerika området i södra Sudan. Matip utlovas tillgång till alla de vapen och fordon som han önskar. Enligt dokumentet ska oljebolagen bistå med ekonomiskt stöd via Sudans energi- och gruvministerium.

Känd för brott mot mänskliga rättigheter
Av dokumentet framkommer också att Paulino Matip förväntas ”rensa alla byar och rebellfickor i närheten av oljefälten”. Matip har tidigare gjort sig känd för att ha utfört flera brott mot mänskliga rättigheter i Sudan.
– Det visar att en general som utförde etnisk rensning skulle få betalt av oljebolagen, säger freds- och konfliktforskare Johan Brosché till Aftonbladet.

Av dokumentet kan det inte beläggas att just Lundin Oil har använt sig av krigsherrens tjänster. Men vid samma tid var tre oljekonsortier verksamma i området. I två av dem står Lundin Oil som huvudägare.

Lundin Petroleums verksamhet i de afrikanska länderna Sudan och Etiopien har fått stor uppmärksamhet sedan de två svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye greps på väg in i etiopiska Ogadenprovinsen.

De två journalisterna skulle under sin resa granska det svenska oljebolaget African oil – som är ett av de företag som ingår i Lundinsfären. Företagets verksamhet i Ogadenprovinsen har enligt rapporter bidragit till att förvärra konflikten mellan den etiopiska regeringen och den separatistiska gerillan som har pågått sedan 1980-talet.

Fängslade journalister skulle granska Lundins verksamhet
I samband med gripandet av de två svenska journalisterna har utrikesminister Carl Bildt (M) fått skarp kritik för sitt tidigare styrelsearbete i Lundin Oil. Bildt satt inte i Lundins styrelse 1998. Däremot bekräftar kammaråklagare Magnus Elving för Aftonbladet att det nu aktuella dokumentet är en del av en pågående förundersökning mot Lundin Oil om brott mot folkrätten i Sudan. Inom ramen för den utredningen har det tidigare framkommit att Carl Bildt kan komma att kallas till förhör.

Lundin Petroleum tvingades tidigare i veckan kalla sina institutionella ägare till krismöte på Grand Hôtel i Stockholm. Mötet hölls efter nya skriverier om verksamheten i Sudan. LO och Svenskt Näringsliv är genom AMF några av de största aktieägarna i Lundin Petroleum. I samband med mötet ställde flera ägare krav på en oberoende utredning av Lundins verksamhet i Sudan. Bröderna Ian och Lukas Lundin har i en debattartikel avfärdat skriverierna som ogrundade och orättvisa anklagelser.