Utrikesminister Carl Bildt. Bild: Flickr/Sveriges Informationsförening
Utrikesminister Carl Bildt. Bild: Flickr/Sveriges Informationsförening

Borgerliga politiker har också gjort en rad klavertramp av samma typ som den tidigare S-ledaren Håkan Juholt under det senaste året. Dagens Arena har hittat en rad exempel.

Håkan Juholts korta period som partiledare för Socialdemokraterna kantades av medierapporter om otydliga besked, slirande på fakta och rena felaktigheter. Många journalister, både på ledarplats och i analyser på nyhetsplats, har förmedlat bilden av Juholt som en slarver. Någon som ofta far med osanning.

Men också flera högt uppsatta borgerliga politiker har under året som gått kommit med oriktiga faktauppgifter eller agerat fel, på ett liknande sätt som Juholt. Det gäller inte minst statsminister Fredrik Reinfeldt och utrikesminister Carl Bildt. Här är några exempel:

Reinfeldts fel om apoteken
Vid partiledardebatten i förra veckan (18 januari 2012) påstod Fredrik Reinfeldt i polemik med Håkan Juholt (S) att ”större delen av apoteken finns kvar hos Apoteket AB” – det vill säga i statens ägo.

Det är fel. Som Svensk Farmaci påpekar – vilket plockats upp av Alliansfritt Sverige och Nyheter24 – är ungefär 70 procent av apoteken numera i privat ägo.

Fredrik Reinfeldt påstod också i samma debatt att det ”nu öppnas en del apotek på ställen i landet där det förr inte fanns apotek”.

Sedan avregleringen 2009 är det bara två apotek som har öppnat på helt nya orter, i Älmsta och Insjön, enligt svensk Farmaci.

Reinfeldts fel om budgetöverskott
I en intervju med SVT:s Mats Knutson i början av januari påstod statsminister Fredrik Reinfeldt att Sverige ”två år i rad, 2010, 2011 varit ensamma i Europa om att ha en ekonomi i balans och överskott”.

I själva verket hade Sverige under 2010 ett underskott på cirka 1 miljard kronor. Inte heller stämmer det att Sverige är ”ensamma i Europa” om att ha överskott. Både Norge, Schweiz och Estland har gått med överskott de två senaste åren.

Felaktigheterna påpekades först av Svenska Dagbladets Faktakollen.

Borgerliga ledamöter mottog felaktig hyresersättning
I samma veva som medierapporteringen om Håkan Juholts hyresersättning från riksdagen drog igång uppdagas det, bland annat av Nyheter24, att riksdagsledamöterna Erik A Eriksson (C) och Emil Källström (C) gjort liknande misstag.

Också de två moderaterna riksdagsledamöterna Betty Malmberg (M) och Anne Marie Brodén (M) har efter skriverierna om Juholt begärt sänkt hyresersättning för sina övernattningslägenheter.

Carl Bildt glider om Lundin Oil och Etiopien
I SVT:s program Skavlan påstår Carl Bildt att Lundin Petroleum (tidigare Lundin Oil) inte hade några affärer i Etiopien under hans tid i styrelsen för företaget. Uppgifter som bland annat Sveriges Radio och Svenska Dagbladet tog fram visade att utrikesministerns uttalanden var felaktiga.

Under år 2005 genomförde Lundin en så kallad CSR-studie (CSR står för ”Corporate Social Responsibility”) om Ogaden-provinsen i Etiopien. Och någon gång mellan 1 januari och 30 september 2006 tecknade bolaget en prospekteringslicens (det vill säga tillstånd att leta efter fyndigheter) med Etiopien. Under den här perioden sitter Carl Bildt fortfarande i styrelsen för bolaget.

Reinfeldts fel om inkomstklyftorna
I Sveriges Radios telefonväkteri med statsministern förra året hävdade Fredrik Reinfeldt på en direktfråga från en av journalisterna ”sedan vi tog över 2006 så har det inte skett några vidgade inkomstklyftor”.

Detta att fel. Såväl Statistiska Centralbyråns (SCB) egna siffror som en färsk OECD-rapport visar att inkomstklyftorna har ökat i Sverige de senaste åren (däremot är det inget nytt fenomen – de har ökat under flera decennier).

Sofia Arkelstens blunder om rösträttsstriden
I en intervju med Dagens Nyheter i höstas hävdade Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten att partiet (dåvarande Allmänna valmansförbundet) var med och drev igenom allmän och lika rösträtt i Sverige i början av 1900-talet.

Som många snabbt påpekade är detta felaktigt – rösträtten drevs igenom av socialdemokrater och liberaler, med Allmänna valmansförbundet som huvudmotståndare. Efter några timmar backade Arkelsten från uttalande.

Listan kommer att uppdateras. Har du andra exempel på rena felaktigheter från ledande borgerliga politiker? Hör av dig till magnus.asblad@arenagruppen.se