Foto: Flickr/TaxCredits
Foto: Flickr/TaxCredits

Prislappen för valfrihet inom vården stiger kraftigt. Kostnaderna för vårdvalen ökar nu mångdubbelt mer än för den övriga sjukvården, visar ny granskning.

Ökad valfrihet och bättre tillgänglighet. Det var argumenten då det 2010 blev lag på att alla landsting ska ha vårdval inom primärvården. Men kostnaderna för vårdvalen ökar lavinartat, i vissa fall med flera hundra procent under de senaste åren, rapporterar Svenska Dagbladet (SvD).

Vanligtvis brukar sjukvårdskostnaderna öka med ungefär fyra procent om året. Men enligt en granskning av sjukvården inom Stockholm, som med sina 34 olika vårdval är det län som gått längst i att anamma systemet, ligger de flesta ökningarna nu mellan 50 och 100 procent. Och inom vissa områden har kostnaderna mångdubblats, prislappen för den specialiserade fysioterapin har exempelvis ökat med 1200 procent. Totalt innebär det en fördyring med minst 1,1 miljarder kronor under 2014.

– Det är en tickande ekonomisk bomb. Nu behövs en medicinsk revision av alla vårdval, säger oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S) till SvD.

Hon tillägger att vårdvalet bara i enstaka fall faktiskt lett till det som det var avsett för, så som kortare kötider och ökad tillgänglighet. I stället beskriver hon systemet som en privatiseringsvåg som slagit ut den offentliga vården och som gett skenande kostnader som hotar välfärden för patienterna.

– Nu kräver vi en paus, inte minst sedan vårdvalet i förlossningsvården brakat samman. Dessutom måste man tydligen spara 800 miljoner nästa år om man inte lyckas hejda kostnadsökningarna.

Sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) är tvärtom nöjd med vårdvalen. Hon bekräftar att man kommer att behöva öka kostnadskontrollen för att inte tvingas till nedskärningar inom sjukvården under 2017, men säger att vårdvalen trots allt fungerat så bra att man snarare kommer utöka systemet än begränsa det.

– Överlag har det gått bra och vi har kapat köer på många områden och dessutom synliggjort en del behov som tidigare var osynliga. Vi tänker också gå vidare med fler vårdval inom urologin, den slutna geriatriken och provrörsbefruktningar, säger Anna Starbrink (L).

 

Det här innebär vårdvalet:

Alla i Sverige har rätt att lista sig hos vilken vårdcentral eller husläkarmottagning de vill.

Landstingen har även möjlighet att införa vårdval inom specialistsjukvården. Stockholm har 34 olika vårdval, Uppsala har 15, Region Skåne har elva och övriga landsting har ett fåtal.

I Stockholm kan patienterna själva välja mödravårdscentral och barnavårdscentral. Det finns även vårdval inom förlossningar, höft– och knäoperationer, tandreglering, kataraktoperationer och viss rehabilitering.