Fotograf: Claes Herrlander.

Sverigedemokraterna har vuxit till det parti som har näst störst stöd hos LO:s medlemmar efter Socialdemokraterna i aktuella Sifo-undersökningar.

Sedan en tid är Sverigedemokraterna det näst största partiet bland LO:s medlemmar efter Socialdemokraterna. Var sjätte medlem i LO, 16,8 procent, säger att de tänker rösta på Sverigedemokraterna i nästa val, enligt aktuella undersökningar från Sifo. I valet 2010 röstade 5,5 procent av LO:s medlemmar på partiet.

–  LO-medlemmar är som folket i helhet vad gäller SD-sympatisörer och har ökat i takt med att SD har vuxit. Kollar man på övriga länder brukar LO-medlemmar vara överrepresenterade i främlingsfientliga partier, och jag skulle bli förvånad om det inte blir så här också, säger Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande, till Dagens Arena.

Vad har ni från LO misslyckats med tanke på utvecklingen?

–  Det är en svår fråga. Jag tror ett av problemen är det vi kallar för triangulering. De ideologiska skillnaderna blir mindre mellan partierna för att de jagar samma ”vågmästare”, det vill säga marginalväljarna. Det blir väldigt trångt i mitten och det verkar falla ut i två saker i Europa, båda lika negativa tycker jag. Det första är ett minskat valdeltagande, det andra att man väljer att protestera genom att lägga sin röst på ett främlingsfientligt parti, men i en del länder kan det vara miljöfrågan som bubblar upp.

Vad gör ni för att vända den här trenden?

– Vi jobbar jättehårt mot det här. Det är fruktansvärt svårt. Vi jobbar med att utbilda alla våra förtroendevalda i programmet ”Alla kan göra något”. Det är egentligen för att man ska lära sig att hålla bra samtal om våra grundläggande värderingar och människors lika värde.

Karl-Petter Thorwaldsson säger att LO inför valen nästa år måste förklara tydligare för sina medlemmar var Sverigedemokraterna står ideologiskt.

– Vi måste visa att Sverigedemokraterna är ett högerparti och att de i åtta av tio voteringar röstar med regeringen, bland annat när det gäller a-kassan, sjukförsäkringen och arbetsmiljö – de frågor som är viktiga för våra medlemmar. En röst på Sverigedemokraterna blir en röst mot sig själv.

Laval-domen är också en av förklaringarna till att SD växer bland LO:s medlemmar runtom i Europa, säger Karl-Petter Thorwaldsson, som jobbar hårt för att få fram en motåtgärd till den prejudicerande domen. Svenska arbetare ser sina löner dumpas när arbetare från EU-länder  kan erbjuda sina tjänster till lägre löner, säger han.

–  Problemet är att många av våra medlemmar inte ser dessa människor som en arbetskamrat, utan som en konkurrent eftersom de tar mindre betalt.

Karl-Petter Thorwaldsson jämför Sverige med Norge. Där skulle ingen drömma om att kräva att svenskar ska arbeta på svenska villkor, säger han.

– Vi har hundra tusen svenskar som jobbar i Norge och det är klart att de jobbar där på norska villkor eftersom de tjänar 40 procent mer än vad vi gör. Vi har kanske hundra tusen utländska arbetare som jobbar här i Sverige. Det är fine, men då ska de ha svenska löner. Nu får de polska eller bulgariska löner och det är helt oacceptabelt naturligtvis.