Bild: Fredrik Sandin Carlson

“Det är faktiskt ingenting som vi saknar i direktiven till utredningen”, är LO:s vice ordförande Tobias Baudin kommentar till utredningen om vinster i välfärden.

Föreslå krav så att vinster i välfärdsverksamheter återinvesteras, borttagande av tvångs-LOV och bättre insyn i företagens användning av skattepengar är tre saker som utredningen om vinster i välfärden ska undersöka. Tre viktiga direktiv, enligt LO.

– Det finns faktiskt ingenting som vi saknar i utredningen. Nu är det viktigt att utredningsgruppen jobbar på ett bra sätt för att få igenom det här i riksdag och regering, säger Tobias Baudin, vice ordförande för LO.

Så sent som för tre dagar sedan riktade han kritik mot regeringen om att det tog för lång tid.

–Vi beslutade redan 2002 om att en ”nonprofit-princip” skulle gälla inom välfärdssektorn, nu när utredningen presenteras, och den ligger helt i linje med LO:s förslag, så är det så klart en glädjens dag för oss, säger Tobias Baudin.

Utredningen om vinster i välfärden kommer att ledas av Ilmar Reepalu (S), före detta kommunalråd i Malmö och nyligen avgången ledamot i SKL:s styrelse.

– Vi har sagt att det behövs en tung utredare med bred kunskap och kompetens som har erfarenhet av stat, landsting och kommun och som är väl förankrad i de här verksamheterna. Ilmar Reepalu motsvarar våra förväntningar väl, säger Tobias Baudin.

Vårdföretagarnas näringspolitiska chef, Håkan Tenelius liknade tidigare i dag direktiven i utredningen med hur förutsättningarna var i DDR. Tobias Baudin säger att Vårdföretagarna och LO har olika perspektiv på frågan om valfrihet.

– De tycker att det ska vara vårdföretagen som ska ha valfriheten att fritt ta ut skattepengar som vinst och i värsta fall leverera dem till skatteparadis på Kanarieöarna. Vi tycker att valfriheten ska ligga hos medborgarna, att det är de som ska kunna välja, säger Tobias Baudin.