De läckta uppgifterna om att vapenexport till diktaturer fortfarande är möjlig stämmer inte. “Formuleringen är inte klar”, säger Lars Ohly (V), representant i KEX-utredningen.

“Vapenexport till diktaturer fortfarande möjlig”, lyder Sveriges Radios rubrik i dag. Radion erfar att formuleringen som ska reglera Sveriges vapenexport till diktaturer lyder: tillstånd bör inte beviljas till stater med omfattande brister i den demokratiska statusen.

Lars Ohly, Vänsterpartiets representant i KEX-utredningen, uppger för Dagens Arena att den formuleringen diskuteras, men att inget är klart.

– Den läckta formuleringen är i princip samma som finns i dag. Vi är ett antal som tycker att den är för svag och jag har inte gett upp en starkare formulering än, säger Lars Ohly.

Enligt honom är det i första hand Socialdemokraterna, men även Moderaterna, som förhalar utredningen genom att inte ta ställning.

– Det finns starka politiska motsättningar i de svåraste frågorna, där har vi inte tagit beslut ännu. Det beror på att Socialdemokraterna i första hand, men även Moderaterna, inte vill sätta ned foten i någon fråga förrän de har någon sorts helhet klar.

För Vänsterpartiets del blir det en avvägning mellan att lägga reservation eller vara med på ett förslag som tydligt går i rätt riktning, menar Lars Ohly, men hyser inga illusioner om att få igenom sina krav i alla frågor:

– Jag vet redan att det finns frågor där jag inte kommer att nå så långt som jag vill, men så mycket kan jag säga att skulle det stå som Ekot rapporterar så är det inte ett demokratikriterium värt sitt namn, säger han.

Nästa långa sammanträde för KEX-utredningen äger rum den 22 maj. Röstning och reservationer kommer att ske under justeringsmötet som är utsatt till mitten av juni.

– Innan det mötet tror jag att allt kommer att vara i princip klart, säger Lars Ohly.