Genomsnittlig ersättning till arbetslösa är den lägsta på över tio år. Försämringar i a-kassa och sjukförsäkring viktiga förklaringar.

Ersättningen till arbetslösa är lägre än på tio år. Det visar siffror från Försäkringskassan som tagits fram på uppdrag av Ekot.

Snittersättningen ligger på 8 400 kronor i månaden – en siffra som ligger 2 000 kronor under vad arbetslösa i snitt fick 2005. För att hitta samma genomsnittliga ersättningsnivå får man gå tillbaka ända till år 2000, rapporterar Ekot.

Andelen som bara får ett grundbelopp ökar samtidigt. 2012 var andelen personer som enbart får den lägsta ersättningen 22 procent. 2005 var det 9 procent som fick den lägsta ersättningen.

En viktig förklaring till att ersättningen har sjunkit är förändringar i regelverket. Villkoren i a-kassan har förändrats liksom sjukförsäkringen. Fler får lägre ersättning redan fån start och antalet personer med ersättning har ökat. Grundbeloppet på 223 kronor per dag har heller inte justerats under de senaste tio åren.