Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.
Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Angreppet på Decemberöverenskommelsen i M-ledet innebär att Anna Kinberg Batra snabbt måste bevisa att hon förmår hålla ihop partiet, menar S-märkta statsvetaren Ulf Bjereld.

Moderaten Finn Bengtssons revolt mot det egna partiet kommer inte ha så stor politisk effekt. Men att det kommer visa vad Anna Kinberg Batra går för som ny partiledare, det menar Ulf Bjereld, S-märkt professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– En partiledares allra viktigaste funktion är att hålla ihop partiet. Misslyckas man med det får det negativa konsekvenser över hela linjen. Det är utomordentligt viktigt nu för Kinberg Batra att hon visar att hon kan hålla samman sitt parti, säger Ulf Bjereld.

Det är bara om alliansen ställer upp med en gemensam budget som decemberöverenskommelsen ställs på sin spets. Det tror Ulf Bjereld är osannolikt.

– Det är en bedömning från mig och många andra att de inte kommer lägga fler budgetar gemensamt den här mandatperioden. De vill inte hamna i den besvärliga situationen att lägga sitt förslag och sedan inte kunna rösta för det. Det sänder falska signaler utåt. Men mycket kan hända, säger han.

Det är mer intressant vad som kommer hända inom Moderaterna.

– Det som händer inom Moderaterna de kommande ett till två åren blir avgörande för det svenska politiska landskapet under mycket lång tid framåt, säger han.