Hade Anna-Maria Henrikssons stöd varit större om hon stannat hemma i Finland?

Utrikes Det är inte bara de svenska Liberalerna som rasar i opinionen efter samarbete med ett högerradikalt parti. Samma kräftgång har drabbat Svenska Folkpartiet i Finland. Men partiets egen analys är att det beror på deras utlandsresor.

Finland är på många sätt i samma politiska situation som Sverige. Högerpartierna Samlingspartiet och Kristdemokraterna sitter i regering med de högernationalistiska Sannfinländarna. Men regeringen består även av ett fjärde parti, nämligen Svenska Folkpartiet, finlandssvenskarnas liberala parti. Inte olikt sin svenska motsvarighet, Liberalerna, samarbetar man nu med det högernationalistiska parti man tidigare såg som paria.

Märklig bundsförvant

Finland är officiellt ett tvåspråkigt land och den svenskspråkiga delen av befolkningen utgör ungefär 6 procent. För väljarna har det historiskt varit irrelevant om Svenska Folkpartiet sitter i höger- eller vänsterregeringar. Partiet har nästan alltid ett väljarstöd kring 4 procent. Väljarstödet brukar dessutom oftast vara intakt även i regeringsställning.

Man kan tycka att Svenska Folkpartiet valt en märklig bundsförvant. Flera Sannfinländska riksdagsledamöter är dömda för hets mot folkgrupp, partiet vill lämna EU och man är starkt emot svenska språkets starka ställning i Finland. Det sistnämnda visade sig dessutom vara ett effektivt sätt att locka väljare i den senaste valrörelsen. Kort sagt: inte en idévärld som är speciellt bekväm att förknippas med. Åtminstone inte om man är liberal och finlandssvensk.

Svenska Folkpartiets resa in i regeringen var därmed inte helt smärtfri. Under regeringsförhandlingarna våren 2023 väcktes ett sömnigt motstånd internt i partiet men till slut gick man ändå in i samarbetet med långa tänder. “Bättre att vi värnar finlandssvenska intressen i regeringen än utanför” lät motiveringen. Naivt, sa vissa. Smart, sa någon annan. 

Sjunkande väljarstöd

Men allt är inte regeringsmakt som glimmar. Någonting har hänt. I Yles senaste opinionsundersökning har Svenska Folkpartiet rasat från valdagens 4,2 procent till 3,5, det lägsta resultatet på 5 år. Yrvaket tvingas partiet gnugga sig i ögonen och analysera läget. 

Men vad är det för slutsatser partiet drar kring det sjunkande väljarstödet?

Är det för att man behövt göra avkall på flera röda linjer för att ingå i högerregeringen?

Kan det bero på samarbetet med det parti som borde vara huvudmotståndare, Sannfinländarna?

Svaret, enligt partiledaren Anna-Maja Henriksson, är ingetdera. Till Yle säger hon att det är för att hon varit på så många utlandsresor senaste tiden. Hon har därmed inte synts till på hemmaplan. 

Vilken tur för Svenska Folkpartiet att det inte berodde på att de, genom regeringen, bedriver politik som är direkt emot de egna väljarnas intressen. Ett starkt tips till Liberalernas Johan Pehrson är alltså att resa inrikes, inte utrikes. På det sättet kan ni fortsätta gulla med högerpopulister. 

Simon Karlsson