Kebba Njie, en av organisatörerna bakom demonstrationen.

På lördag den 23 februari kommer det hållas en stor demonstration på Sergels torg i Stockholm. Demonstrationen syftar till att stoppa övervåld och rasprofilering som polis och ordningsvakter anklagas för, och som de senaste månaderna uppmärksammats stort.

Demonstrationen mot polisens och ordningsvakters övervåld hålls i helgen med anledning av de uppmärksammade händelser där polis och ordningsvakter anklagats för övervåld. Kebba Njie, grundaren av det sociala nätverket AFRIS, är en av organisatörerna.

– Syftet med demonstrationen är att uppmärksamma rasprofileringen och övervåldet som vi sett sker. Vi vill få människor att förstå att det är viktigt att filma när man ser sådana händelser.

Njie tror att anledningen till att ämnet blivit så omtalat är på grund av just filmerna och sociala medier. Men det är ett problem som funnits länge.

– Jag har själv varit med om rasprofilering. De ser hur en människa ser ut och vad för typ av bil personen kör, och då är det rutinkontroll. När jag jobbade i säkerhetskontroller så såg jag hur barn från Lidingö och barn från förorten behandlades olika av mina kollegor.

På demonstrationen kommer de barn som utsattes för övervåld i Kista galleria i början på januari medverka tillsammans med sina familjer. Man hoppas även att den gravida kvinnan som i början på februari brottades ner av ordningsvakter kommer kunna vara med, men då hon precis fött barn är det tveksamt.

– Vi kommer läsa upp meddelanden hon skickat till oss, och hoppas att någon närstående kan medverka, säger Njie.

“Det visar att folk tycker att det är viktigt”

Demonstrationen har fått stor uppmärksamhet på Facebook, över tjugotusen personer har sagt att de är intresserade av evenemanget, och nästan åttatusen har sagt att de kommer delta.

– Vi tänkte att det skulle bli stort, men inte så här stort. Det visar att folk tycker att det är viktigt.

Demonstrationen är opolitiskt bunden och inga politiker står på talarlistan.

– Det är en demonstration av folket för folket. Politiker har frågat om de får vara med och hålla tal, men vi har sagt nej. Vi kommer ha människor som jobbar på ett eller annat sätt med demokrati, men inte politiker. De får vara med och delta på demonstrationen som andra.

Kebba Njie berättar att demonstrationen fått utstå mycket kritik och hat från personer som inte håller med om syftet. De menar att polis och ordningsvakter bara gör sitt jobb och att de som utsätts förtjänar det.

– Det är bara troll. Jag vet att samhället behöver både poliser och ordningsvakter, men rasprofilering och övervåld måste stoppas.

AFRIS, som är ett socialt nätverk för afrosvenskar, organiserar demonstrationen tillsammans med Raseriet, en annan organisation som jobbar för att bekämpa rasism.