Söndagskrönika Ordningsvakter är underordnade polisen och agerar alltså indirekt på uppdrag av staten. Av oss. Ändå reagerar ingen när det förekommer rasism och övergrepp, skriver Tanvir Mansur.

Adrenalinstinna män som jobbar på ett privat bolag misshandlar en svart kvinna och skriker rasistiska saker mot henne efter att ha gått en tio dagars utbildning som enligt lag låter dem misshandla medborgare på uppdrag av polisen.

Och de kommer undan.

Den formuleringen läser du inte i tidningarna, även om det har hänt. Och vad händer sen? Den misshandlade kvinnan blir dömd av tingsrätten till en månads fängelse för att ha “bitit den ena ordningsvakten”. Inget straff till ordningsvakterna.

Precis det här hände Freja, som för drygt 4 år sen stod och filmade ett par ordningsvakter som hon tyckte var onödigt hårdhänta mot en man vid Gullmarsplan i Stockholm. Då blir hon själv indragen i det så kallade trygghetsrummet, misshandlas av ordningsvakterna och får höra rasistiska glåpord.

Eftersom ingen fälls, så kan vi inte säga att det har skett

Efter att tingsrätten fäller henne för våld mot tjänsteman överklagar hon domen till hovrätten. Idag är hon friad av Svea Hovrätt. Men konsekvenserna slutar inte där. Hon förlorar också sitt jobb för att hennes arbetsgivare krävde att hon ska vara ostraffad. Det är alltså hon som är offret för våldsamma män som slagit henne. Och hon blir av med jobbet, och har mått dåligt av hela händelsen.

Äntligen blev hon friad. Men är det en upprättelse? Ja, det är skönt att Freja inte är dömd för något hon inte har gjort. Men ordningsvakterna som misshandlade henne kom undan. Företaget som anställer männen som misshandlade henne får inget straff. Polisen som ger uppdrag till säkerhetsbolaget får ingen kritik, trots att det är en statlig myndighet. Inga journalister granskar de som är ansvariga. Allt är precis som det var innan.

Freja är ett offer för våld, men ingen är förövare.

För tre år sedan pratade jag med VD:n för ett säkerhetsbolag för en podcast som jag producerade. Han förklarade självsäkert att det inte fanns någon rasprofilering bland ordningsvakter och att övervåld inte är ett problem. Eftersom ingen fälls, så kan vi inte säga att det har skett.

Ordningsvakter i tunnelbanan jobbar för ett privat bolag, och är direkt underordnade polisen. De går en 10 dagars utbildning, och innan det måste de ha gått väktarutbildningen som är 9-14 dagar lång. Det kan jämföras med utbildningen för undersköterskor, som är minst ett år, eller lärare som pluggar mellan ett och ett halvt och fem år beroende på inriktning. Men efter bara några veckors utbildning får ordningsvakter alltså ta del av det statliga våldsmonopolet.

Enligt lag får ordningsvakten alltså slå ner människor, för att sen hävda att personen “gjorde motstånd”. Det kan räcka med att någon tjafsar emot och höjer armarna, så kan den bli misshandlad, och då har inte ordningsvakten gjort något fel. Eller i Frejas fall, så påstår ordningsvakterna att hon bet en av dem i foten.

År efter år har systemet med ordningsvakter fått kritik. Rapporter om övervåld och rasprofilering dyker upp i medierna flera gånger per år. Från 12-åringar i Kista Galleria till en höggravid kvinna i en tunnelbanevagn.

Och vad har hänt efter all kritik?

Stockholms stad satsar sex miljoner kr på fler ordningsvakter på gatorna och Region Stockholm vill ha ännu fler ordningsvakter i tunnelbanan. Enligt dem ska det kompensera för bristen på poliser. Utbildningen för ordningsvakter föreslås nu bli hela 20 dagar lång istället för dagens 10 dagar. Och nu vill Regeringen ge ordningsvakter fler befogenheter från polisen.

Det här systemet måste förändras. På grund av uppdraget från polisen är ordningsvakterna representanter för staten. För oss. Om de ska kunna använda våld måste samhället ställa mycket högre krav på dem.

Ett av de största problemen är den utbredda rasprofileringen hos ordningsvakterna. Freja blev kallad n-ordet när hon blev misshandlad och det finns många vittnesmål om att bli utvald på grund av sin hudfärg. Det här handlar om ett system som inte är på medborgarnas sida, utan är till för att skydda de myndigheter som använder våld mot civila personer. Vi säger att svarta liv räknas, men i det här samhället är rasismen institutionaliserad.

Tanvir Mansur är skribent och producerar podcasts.