Jan Björklund. Bild: Politikerveckan

Utbildningsminister Jan Björklunds främsta prioritering inför höstens budgetförhandlingar var höjda lärarlöner. I stället presenterade utbildningsministern i dag ett ”mattelyft”.

I sitt sommartal på Marstrand i början av augusti i år var Folkpartiledaren Jan Björlund tydlig med partiets prioriteringar.
– För Folkpartiets del är det viktigaste kravet inför höstens budget att åstadkomma en lärarreform, som innebär nya karriärs- och utvecklingsmöjligheter för lärarkåren samtidigt som lönenivåerna successivt lyfts, sa han.

Höjda löner för lärare har länge varit en hjärtefråga för utbildningsministern. Därför var det många som förväntade sig just en satsning på löneökningar när det stod klart att Björklund skulle presentera en ”större budgetnyhet” på tisdag förmiddag.

Men i stället presenterades ett ”matematiklyft”. Totalt satsar regeringen 2,6 miljarder kronor för att nå högre skolresultat i matematik – men bara en miljard är nya pengar i höstens budget.

Både Socialdemokraternas utbildningspolitiske talesperson Mikael Damberg och Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén är i stort sett positiva till reformen.
– Det är oerhört viktigt med en satsning på kompetensutveckling av matematiken, som är den svenska skolans akilleshäl. Det är mycket välkommet, säger Sirén till TT.

Samtidigt är många kritiska till att lönesatsningar för lärare nu kanske uteblir i höstbudgeten.
– Ska kompetensutveckling för matematiklärare fungera måste det följas av ökat ansvar för de lärare som fortbildar sig och att de därmed får en positiv löneutveckling, säger Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin till Dagens Arena.

– Jag hoppas ju fortfarande att det kommer en rejäl satsning inför höstbudgeten, men om ytterligare satsningar uteblir är det ett gemensamt svek från regeringen mot lärarna, fortsätter Fridolin.

Veckorna efter Björklunds utspel i somras påstods det att regeringen var långt ifrån enig i frågan om höjda lärarlöner. Lärarförbundet räknar ändå med att regeringen kommer att presentera fler satsningar på lärarna nu i höst.
– Men med tanke på vad Folkpartiet har sagt så förutsätter vi att ytterligare satsningar kommer när höstbudgeten presenteras, säger Lärarförbundets pressekreterare Pontus Haag till Dagens Arena, och fortsätter:

– Det bubblar ute i lärarkåren på ett sätt som det inte gjort på länge. Många känner att är det nog nu.