Henrik Arnstad. Foto: Björn Leijon.
Henrik Arnstad. Foto: Björn Leijon.

Den sverigedemokratiska nämndeman som patrullerat med högerextrema Soldiers of Odin har nu avgått. Men enligt experten Henrik Arnstad är rättssäkerheten fortsatt hotad då nazismen fått allt starkare fäste inom SD. »Det handlar om en politiskt organiserad infiltration av rättsväsendet«.

Aftonbladet avslöjade i morse att en sverigedemokratisk nämndeman från Södertörns tingsrätt, Steffen Martinsson, patrullerat med det högerextrema nätverket Soldiers of Odin. Under eftermiddagen meddelade Martinsson sin avgång.

Soldiers of Odin är grundat av en nazist och flera personer i nätverket har uttryckt nazistiska sympatier och är dömda för grova brott. Steffen Martinsson själv såg ingen konflikt mellan sitt uppdrag som nämndeman och att öppet visa sitt stöd för den våldsbejakande gruppen. Men chefen för Södertörns tingsrätt, lagman Petra Lundh, tyckte annorlunda och uppfattningen delades av Sverigedemokraternas ordförande i Botkyrka, som enligt uppgift är den som uppmanat Martinsson att avgå.

– Han var besviken men förstod samtidigt. Gemensamt kom vi fram till att det var bäst för alla om han lämnade uppdraget, säger Sebastian Lindqvist, ordförande för SD i Botkyrka, till Aftonbladet.

Men Anne Ramberg, generalsekreterare för Advokatsamfundet, menar att händelsen visar på en stor problematik med dagens nämndemannasystem. Hon anser att det är principiellt fel att nämndemännen, som även fungerar som domare, är tillsatta av politiska partier.

– Tidigare har det inte varit några större problem, men när Sverigedemokraterna kommit in och fått allt större inflytande så blir det mycket problematiskt. De ger uttryck för hårresande åsikter som inte alls är förenliga med rollen som domare, då man måste stå upp för grundläggande rättsliga principer, säger hon till Dagens Arena.

Även journalisten och författaren Henrik Arnstad, som analyserar fascistiska rörelser, säger att rättssäkerheten kommit att bli hotad på grund av Sverigedemokraternas inflytande i rättssalen.

– I takt med SD:s framgångar parlamentariskt så har vi fått allt fler nämndemän som har svårt att klara sitt uppdrag på ett trovärdigt sätt. Nazismen har knutit mycket tydligare kontakter med SD bara under de senaste två åren. När nazistiska Svenskarnas Parti lade ner hänvisade man exempelvis sina anhängare till SD. Det här tillskottet av judehatare har gjort att SD blivit allt tydligare antisemitiskt och till, vilket manifesteras via samverkan med paramilitära organisationer som Soldiers of Odin, säger han till Dagens Arena och fortsätter:

– Så om det handlade om enstaka knäppskallar förut så är det i dag fråga om en politisk organiserad infiltration av rättsväsendet. Samtidigt blir nazismen allt mer normaliserad och behandlad som en legitim politik i samhället i övrigt. Det är mycket oroväckande med tanke på Europas historia. Judar i Sverige har all anledning att vara oroade, särskilt då det också finns en konkret hotbild från jihadistiskt håll.